Mine kollegaer har opfordret mig til at bage denne bager klassiker. Det er i øvrigt også en af de tærter, som jeg selv savler over i bagervinduet. Og hvorfor ikke bage den selv?
Resultatet blev helt igennem fantastisk. Tærten er meget mere frisk end den du køber hos bageren, og fyldet har en helt igennem mere blød og lækker smag og konsistens.
Sværhedsgrad:
Middel (der er flere processer, og mørdej kan drille at rulle ud osv.).
Tidsforbrug:
I alt omkring 1 time og 45 minutter.
10 minutter på mørdejen, som skal køles i ca. 30 minutter.
15 minutter på mazarinfyldet.
10 minutter på nøddeknas.
20-25 + 8 minutters bagning.
10 minutter på chokoladekanten.
Det skal du bruge til mørdejen:
250 g hvedemel
125 g smør
2 spsk flormelis
1 æggeblomme
3-4 spsk iskoldt vand
Det skal du bruge til mazarinfyldet:
200 g marcipan
100 g rørsukker
75 g smør
1 æg
2 spsk hvedemel med top (ca. 20 gram)
Det skal du bruge til nøddeknas:
120 g hasselnødder
100 g smør
75 g rørsukker
1 stor spsk honning
Chokoladekanten:
60 g mørk chokolade
Forme:
Opskriften giver en tærte, bagt i en form på 28 cm.
Start med mørdejen:
Hæld hvedemelet i en skål.
Skær smørret i små tern og hæld det ned til melet.
Tilsæt flormelis.
Med fingerspidserne trykker du smøret ud i mel og flormelis, til det alt sammen er en grynet usammenhængende dej.
Hæld æggeblommen ned i og nu samler du dejen uden at ælte for meget.
Tilsæt 3-4 spsk iskoldt vand indtil dejen hænger godt sammen.
Pak dejen ind i film og stil den i køleskabet imens du tilbereder mazarinfyldet.
Mørdejen skal stå på køl i ca. 15-30 minutter.
Mazarinfyldet:
Riv marcipanen groft på et rivejern, og hæld rørsukker over.
Skær smørret i tern og hæld det ned til massen.
Hæld et æg i.
Pisk det hele sammen til en ensartet masse med din elpisker.
I ovnen:
Tag din tærteform frem, og tænd ovnen på 200 grader.
Rul mørdejen ud til en form som passer til tærteformen (dejen skal gå op ad siderne).
Rul mellem 2 stykker bagepapir,, fjern det ene papir, og vend det andet papiret omvendt over formen, når det skal lægges i formen. Det er en nem måde, at gøre det på. (Formen skal ikke smøres).
Smør mazarinfyldet ud over mørdejen, og bag tærten i 20-25 minutter til den er gylden.
Stik i mazarinfyldet, og hvis der ikke hænger dej fast, så har tærten fået tilstrækkeligt.
Sluk ikke for ovnen, for nu skal nøddetoppingen på.
Nøddeknas:
Hak nødderne groft og hæld dem i en gryde med de øvrige ingredienser (sukker, smør og honning).
Varm massen op til de lige akkurat koger, og hæld den så over tærten og glat nøddetoppingen ud i et jævnt lag, så nødderne er fint fordelt over hele tærten.
Bag kagen færdig i ovnen i 6-8 minutter.
Nøddeknaset skummer og bobler en del, men du kan ligesom se, at det får en gylden farve, og når den har det, så har den fået tilstrækkeligt.
Afkøl kagen.
Chokoladekanten:
Når kagen er afkølet i ca. 15 minutters tid, så kan du smørre chokoladen på.
Smelt chokoladen over et vandbad, og smør (evt. med en pensel eller brug en teske) den langs kanten af tærten - eller træk chokoladestriber over hele kagen.
Holdbarhed og opbevaring:
Kagen skal opbevares ved stuetemperatur i en lukket beholder det første døgn. Hvis du stadig har rester derefter, så foreslår jeg at du sætter den i køleskabet. Jeg ved det ikke helt, men vil formode, at kagen kan holde sig i 3 dages tid.
Inspiration © Mullehuset.dk:
Mine kollegaer havde givet mig et udklip fra et ugeblad på en nødde-mazarintærte, men jeg har afviget virkelig meget fra opskriften, så jeg vil faktisk sige, at denne er af egen opfindelse. Al den tærte- og mazarinkagebagning måtte vel også give noget erfaring før eller siden :-)
4 kommentarer:
Det var en succes at bage denne tærte, selv for en som mig som ikke er så ferm i et køkken. :)
Kan man lave 1 1/2 gang mazarinfyld, så kagen bliver højere og så blot bage den noget længere første gang den kommer i ovnen uden at selve mørdejskanten så får for meget?
Jeg har ikke prøvet at bage tærten med 1½ gang fyld, men tror nu sagens, at det kan lade sig gøre. Hvis kanten ser ud til, at få for meget, så kan du eventuel lægge sølvpapir/folie rundt om kanten. Man kan også købe en tærtekant, som beskytter mod for meget bagning, men det er måske lidt for meget, hvis du ikke bager tærter så tit.
Held og lykke med det, og hvis du har tid og lyst, så del endelig din erfaring med mig og andre på bloggen.
Bagehilsner fra Mullehuset
Send en kommentar