Da jeg var med familien i Lalandia, bagte jeg dette franskbrød. I lejet sommerhuse er der sjældent de store muligheder indenfor bagekunst, men jeg fandt på denne løsning:
Et dejligt blød franskbrød bagt på hvedemel og havregryn i et ildfast fad delt med sølvpapir, så det fungere som 2 franskbrødsforme. Målene er desuden i dl., fordi der sjældent er en vægt i lejet boliger. Brødet var en succes, og min store nevø, Mads, kaldte det for "Oldemorsbrød a la det de har hos bageren".
Jeg er forresten sikker på, at brødet smager lige så godt bagt der hjemme.
Tidsforbrug:
I alt omkring 2 timer.
20 minutter om at samle dejen, 1 times hævning og 25-30 minutters bagetid.
Sværhedsgrad:
Let.
Det skal du bruge til 2 brød:
2 dl vand
2 dl yoghurt naturel (hvis du ikke har det, så brug 2 dl vand (altså 4 i alt))
1 pakke gær
3 spsk sukker
2 tsk salt
1 dl havregryn
9 dl hvedemel
2 æg
Plus ekstra mel til bordet og til at drysse over brødene.
Bageformen:
1 ildfast fad på ca. 32 x 22 cm.
Bagepapir og sølvpapir
Sådan gør du:
- Læg bagepapir i dit fad, og fold et stykke sølvpapir til at dele midten med.
- Lun vand og yoghurt naturel i en gryde.
- I en skål rører du gæren ud i de våde ingredienser.
- Tilsæt de øvrige ingredienser; sukker, salt, havregryn, hvedmel og æg.
- Rør og ælt dejen sammen.
- Det er en meget våd og blævret dej, som klister til bordet.
- Del dejen i 2 lige store stykker, form dem til aflange brød, og læg dem i bageformen og drys rigeligt mel over.
- Læg et viskestykke over brødene, og lad dem hæve et lunt sted i 1 time.
- Bag brødene i 25-30 minutter ved 200 grader.
- Brødene skal lyde hule, når du banker på dem, og have en sprød skorpe. Når de har stået på køkkenbordet i 5 minutters tid, så kan du løfte et af dem op, og banke på bunden af dem. Brødet skal føles fast, og lyde hult når du banker på det i bunden. Hvis de ikke er færdige, så kan du give brødet 5-10 minutter mere i ovnen.
Tips!
Hvis du ikke har yoghurt naturel, så kan du erstatte det med vand eller mælk.
Jeg har bagt brødet både på tørgær og almindeligt gær, og begge dele er godt. Du skal blot blande tørgæren med melet.
Hvis du bager brødet om aften, for at spise det til morgenmad, så lad det stå i formen til næste dag med et viskestykke over.
Opbevaring og holdbarhed:
Brødet smager allerbedst samme dag og dagen efter at det er bagt. På 3. dagen er det tørt, og skal helst ristes, for at smage godt.
Opbevar brødet i en lufttæt beholder ved stuetemperatur.
Inspiration (c) Mullehuset.dk
Denne opskrift har jeg selv fundet på.
Den ene side af brødet har en blød side, og den side som er bagt mod sølvpapiret har en sprød side. |
5 kommentarer:
Du er så fuld af gode ideer - du skal nok finde en made at bage på :-) Og så ser det som altid super lækkert ud :-)
Faldt over din opskrift på Google, og hvor er jeg glad for det! Så nemt, så sprødt og lækkert. Kom til at spise 6 skiver, nam! Brødene fik 36 min (glemte tiden) ved over- og undervarme og blev helt perfekte. Tusind tak for opskriften - den kommer jeg til at bruge mange gange. Snart kan jeg den i hovedet!
Jeg skulle lige til at bage dit brød, men så blev jeg i tvivl om man skal gange det hele med 2, da du skriver 4 ialt hvis man erstatter yoghurt med vand "
Hej "Anonym", hvis du ikke bruger yoghurt, skal du bruge 4 dl. vand i alt. Håber det giver mening!
Hej i Mullehuset....
Jeg har forsøgt at bage 1 (et) sommerhusfranskbrød og halveret dine mål og holdt dem i dl. Men desværre hævede det så at sige ikke og luge nu står det i ovnen på 35.min og ser ikke ud til at lykkes.
Hvad gør jeg forkert??
Mvh peter
Send en kommentar