torsdag den 5. november 2015

Sønderjysk Kartoffelkage - glutenfri

Kartoffelkage med hasselnødder og pæremos

Min veninde Diana er intolerant over for gluten. Og vi ses hver torsdag her i min barsel, så skal vi have kage, må jeg finde opskrifter uden gluten.

En torsdag bagte vi denne Sønderjyske kartoffelkage, og den var simpelthen SÅ god. Den er luftig og saftig, når den serveres nybagt. Serveres den kold er luften ligesom gået lidt af, men så er kagen i stedet endnu mere fugtig og saftig.

Sværhedsgrad
Let

Tidsforbrug
I alt omkring 3 timer og 45 minutter. 
Omkring 1 time på at skrælle og koge kartofler, plus de skal køles. Gør det eventuelt dagen før, eller gem nogle fra aftensmaden. 
1 times tid på at skrælle, skære og koge pærerne, plus køle mosen. Du kan også bruge æblemos, og købe den færdiglavet. 
Omkring 45 tilberedningstid på kagen, som skal bage i 50 minutter.

Det skal du bruge til én kage
6 æg (delt i blommer og hvider) 
125 sukker
1 usprøjtet citron 
250 g kartofler (ca. 6-7 mellemstore) 
150 hasselnødder (eller mandler) 
300 g pæremos (eller æblemos) 
1 spsk kanel (til mosen) 

Smør og rasp til formen og flormelis til at drysse over. 

Bages i
Kagen bages i en springform på ca. 25-27 cm. I bunden lægges bagepapir. 

Sådan gør du
Start med kartoflerne og pæremosen. Jeg kan desværre ikke sige, hvor mange pærer jeg brugte, for det var  noget mos, som jeg havde i fryseren. Brug eventuelt overskydende mos til at komme på havregrøden næste morgen. 

Tænd ovnen på 170 grader almindelig under-over-varme. 
Del æggene i blommer og hvider, og stil hviderne til side. 
Pisk blommerne med sukkeret til det er lyst. 
Riv citronen fint og pres saften fra. Rør skal og saft i dejen. 
Riv kartoflerne groft og rør dem i dejen. 
Hak hasselnødderne fint og rør dem i dejen. 
Pisk æggehviderne stive og vend dem forsigtigt i dejen, så den bliver luftig. 

Læg bagepapir i bunden af din form, og smør bunden og siderne, og drys rasp på siderne. 
Rør kanel i pæremosen. 
Hæld 1/3-del af dejen i formen, og læg så klatter af pæremos på - brug ca. halvdelen af mosen. 
Hæld 1/3-del af dejen over og læg resten af pæremosen på i klatter. 
Slut af med den sidste 1/3-del af dejen. 
Bag kagen i midten af ovnen i 50 minutter. 

Lad kagen køle lidt af, og tag så siden af formen. 
Vend kagen om på en tallerken eller et skærebræt, og fjern bagepapiret. 
Vend så kagen over på dit serveringsfad. 
Drys sigtet flormelis over kagen. Brug eventuelt en stencil, hvis du har det, til at lave flormelis mønstre. Almindeligt papir klippet med mønstre kan også bruges. Det er som at klippe gækkebreve. 

Holdbarhed og opbevaring
Spises kagen ikke med det samme, så skal den opbevares i køleskabet. Jeg har ikke prøvet, at lune den i ovnen/mikroovnen, men vil tro, at det kan lade sig gøre. Kagen holder sig i 1 dages tid, hvorefter den bliver usammenhængende og alt for fugtig. 

Inspiration 
Jeg fandt opskriften i et hæfte fra Familie Journalen, som hedder kaffebord i haven. Jeg har dog brugt hasselnødder i stedet for mandler og pæremos i stedet for æblemos, i forhold til den oprindelige opskrift. 











Ingen kommentarer:

Mullehusets forslag til bagværk lige nu

Mullehusets forslag til bagværk lige nu
MEGET LET OPSKRIFT PÅ JORDBÆRKAGE - klik på billedet for at se opskriften

Populære opskrifter seneste 7 dage