fredag den 9. november 2012

Biscotti med frugt og kardemomme

Jeg har længe tænkt på, at jeg ville bage biscotti. Dels fordi jeg gerne vil have en småkage parat, som jeg kan tilbyde uventet gæster, men også fordi småkager i en sød kagedåse, må være en af de bedre værtindegaver.

Efter at have læst adskillige opskrifter på biscotti i mine bagebøger, udklip fra forskellige blade og på nettet, var jeg sikker på, at jeg sagens kunne hoppe direkte ud i, at bage min helt egen variant. Denne type småkage-opskrift er nemlig taknemmelig let at bage - og det bedste er, at du kan varierer opskriften i det uendelige. Min variant med tørret frugt og kardemomme tog mig med storm, og jeg kom til at spise al for mange, inden jeg lukkede småkagedåses låg.


Sværhedsgrad:
Let.

Tidsforbrug:
30-45 minutter og 25+15 minutters bagetid (I alt med bagetid ca. 1 time og 15 minutter). Det tager ca. 30 minutter at forberede dejen, så skal den bage 25 minutter, så bruger du ca. 15 på at skære dejen ud i skiver, og så endeligt bage småkagerne yderligere 10-15 minutter.

Det skal du bruge til omkring 35-40 stk:
100 g smør
100 g sukker
25 g muscovadosukker (hvis du ikke har det, så brug alm. sukker, rørsukker eller brun farin)
2 æg
1 tsk mandel essens
350 g mel
1½ tsk bagepulver
½ tsk kardemomme, stødt
1 tsk vaniliesukker
150 g tørret frugt (jeg brugte tørret blommer og abrikoser)

Sådan gør du:
Skær smørret i tern og hæld det i en skål. Stil skålen til side, så smørret kan få lidt blødhed.
Imens finder du en bradepande frem og lægger bagepapir på.
Tænd ovnen på 175 grader.
Hak de tørre frugter groft og stil dem til side.
Nu bør smørret være lidt mere blødt, så du hælder sukkeret ved og pisker det godt med en elpisker.
Pisk æggene i et ad gangen og til sidst mandelessensen.
Vej de tørre ingredienser op i en skål for sig selv, og rør dem rund med en grydeske.
Hæld de tørre frugter ned til melblandingen og rør rundt (når du vender frugterne i melet, er du sikker på de fordeles bedre i dejen).
Dejen kan ikke røres sammen i hånden, for det er den for tør til.
Hæld den i stedet ud på bordet (den er usammenhængende og i klumper) og ælt den sammen på bordet. Du behøver ikke være så grundig, og pas på med ikke at ælte for længe, for så begynder den sandsynligvis at hænge fast i bordpladen.
Del dejen i 2 og rul den til lange pølser.
Læg pølserne på bagepapiret og tryk dem en lille smule flade.
Bag kagepølserne i ovnen i 25 minutter. De hæver lidt.
Når du tager dem ud, så sænk ovnen til 125 grader.
Skær kagerne i 1 cm./en fingers bredde skiver, og læg dem tilbage på bagepapiret (jeg delte pølserne i mindre stykker på bagepapiret, løftede de mindre stykker med en spartel over på en skærebræt, skar skiverne og lagde dem tilbage igen).
Bag (tør) småkagerne tørre i ovnen i 15 minutter. De skal være gyldne og helt tørre i dejen, så hvis dejen ser våd ud, skal de have mere bagetid.

Opbevaring:
I en kagedåse i op til en uge - hvis de ikke bliver spist inden, for de smager skønt.

Tip:
Du kan ændre i opskriften på Biscotti i det uendelige, prøv f.eks. også med knust anis, revet citronskal, mandler med eller uden hinde (evt. ristet for at fremhæve smagen), andre nødder, krydderurter f.eks. timian eller basilikum, chokoladestykker, tørret frugt (f.eks. tranebær), marcipan, likør, spiritus, havregryn eller øvrige morgenmadsprodukter f.eks. cornflakes osv. osv. Du kan også lege lidt med meltyperne, og f.eks. erstatter lidt af hvedemelet med majsmel, og skal det være virkelig moderne, så dyp bunden i f.eks. mørk chokolade (meeeen pas på, det skal jo stadig gå under betegnelsen biscotti). Det mest utrolige jeg har hørt om er chokolade biscotti med hakket oliven.

Biscotti info:
Biscotti betyder "dobbeltbagte" og er en generel betegnelse for småkager. Opskriften stammer oprindelig fra en byen Prato i Italien (derfor kaldes de også nogen gangen "Biscotti di Prato). Når biscotti bages med mandler kaldes de tit "Cantucci". Traditionelt set dyppes de små hårde småkager i et glas sød dessertvin eller i en god kop kaffe.

 
 
 
 

Ingen kommentarer:

Mullehusets forslag til bagværk lige nu

Mullehusets forslag til bagværk lige nu
MEGET LET OPSKRIFT PÅ JORDBÆRKAGE - klik på billedet for at se opskriften

Populære opskrifter seneste 7 dage