tirsdag den 6. november 2012

Lemon Petit Fours

Petit Fours er småt og delikat bagværk i uendelige variationer. Det er bagværk, som kræver tid, for at hver enkelt lille kage skal se appetitlig ud.

Lemon Petit Fours er dog ikke så tidskrævende igen - det kan sagens gøres mere detaljeret end det. Det er mørdejsskaller fyldt med lemon curd, og den store udfordring ligger i mørdejen. Det kan tage noget tid at rulle den ud, udstikke den og lægge den pænt i formene. Smagen er skøn syrlig, cremet og dejlig.



Tidsforbrug:
Jeg glemte, at tage tid på processen, men mener at jeg brugte 1½-2 timer all inclusive.

Sværhedsgrad:
Middel, hvis du ikke har erfaring med mørdej, så kan det tage en god del tid at rulle den ud, udstikke den osv.

Det skal du bruge til omkring 22-30 stk. (Antallet afhænger af størrelsen på dine forme):
2½ dl (150 g) hvedemel
½ dl sukker
1 knsp salt
100 g smør
1 æggeblomme (frys eventuelt hviden ned, og brug den senere til marengs)

Det skal du bruge til Lemon curd (du kan også købe det færdiglavet)
50 g smør
1 dl citronsaft (ca. 2-3 citroner, det afhænger af størrelsen)
3/4 dl sukker
2 æg
1 lille firkant mørk chokolade til pynt

Sådan gør du:
Først samler du mørdejen.
Skær smørret i små tern og hæld det i en skål.
Hæld melet ned til smørret, og med fingrespidserne findeler du smørret, så det bliver en grynet masse. Det tager en lille smule tid, især hvis smørret er meget koldt.
Hæld sukkeret i og bland det godt sammen med den grynet masse.
Til sidst tilsættes æggeblommen og dejen samles. Hvis den stadig er for tør, til at hænge helt sammen i en klump, så giv den nogle spiseske vand, men ikke for meget ad gangen, for så kan den blive for våd.
Hvis dejen er meget klisteret, kan den være svær at have med at gøre, og du kan stille den i køleskabet en 10 minutters tid. Men hvis den stadig er fast og kold, så ruller du den ud (f.eks. mellem 2 styk bagepapir) til den er ca. 2-3 mm.
Udstik mørdejen til dine forme, husk på at udstikkeren skal være større end formens øverste kant, for at være tilstrækkelig stor i diameteren.
Det er ikke nødvendigt at smøre formene.
Tænd for din ovn på 200 g, og stil dejen i formene i køleskabet imens du tilbereder din lemon curd.

Skær smørret i små tern og hæld det i en lille gryde sammen med citronsaften og halvdelen af sukkeret.
Varm blandingen op og pisk (med en gaffel) i mellemtiden æggene sammen med resten af sukkeret.
Når smørret er smeltet og det koger lidt, pisker du æggene i. Rør grundigt til blandingen er blevet tyk. Lad den simre for lav varme i nogle minutter, og sigt så lemon curden over i en skål.
Når du sigter din lemon curd, så er du sikker på at eventuelle hvider fra æggene er sigtet fra, og den bliver mere fin og glat. Stil det i køleskabet.

Bag nu dine mørdejsforme i 8-10 minutter til de er fint gyldne.
Når de er færdigbagte og kølet lidt af, så tryk den forsigtigt ud på en rist og lad dem køle helt af.
Fyld dem med lemon curd og stil dem i køleskabet - hvis du altså ikke straks serverer dem.

Du kan pynte dem med frisk frugt (Mia Öhrn forslår ribs), men jeg valgte at rive lidt mørk chokolade over, og det var også fint.

Opbevaring:
I køleskabet i 3 dages tid.

Kilde:
Mia Öhrn opskrift fra "Macarons, Cupcakes, Popcakes og andre søde sager".


2 kommentarer:

Jette sagde ...

Kan de fryses?

Anonym sagde ...

Hej Jette, mørdej kan sagens fryse, men jeg er ikke helt sikker på fyldet. Umiddelbart vil jeg sige, at det kan lade sig gøre, men jeg har ikke prøvet det, og det kan være, at det skiller. Hvis du prøver det, så giv gerne lyd om resultatet.
Bagehilsner Mulle

Mullehusets forslag til bagværk lige nu

Mullehusets forslag til bagværk lige nu
MEGET LET OPSKRIFT PÅ JORDBÆRKAGE - klik på billedet for at se opskriften

Populære opskrifter seneste 7 dage