tirsdag den 20. november 2012

Mandelkranse (Mandelpuder)

I min småkage-opskriftsbog ligner disse mandelkranse små fine vaniliekranse, meeeen sådan er det ikke i virkelighedens verden - eller i Mullehuset. Opskriften passede slet ikke sammen, og jeg måtte improvisere en del. Heldigvis kom der dog nogle mandelkranse ud af det, og selv om de slet ikke er så flotte, som dem i bogen, så smager de dejligt. De er luftige, men med en sprød overflade, og smager fint af vanilie og mandler. Ganske lækre.

Opskriften er noget misvisende i forhold til mandlerne og hvorvidt de skal males til mandelmel eller ej. Opskriften gav mig i hvert fald en vigtig erfaring, som jeg her vil give videre: Med mindre du virkelig pulverisere mandlerne, så der er ingen, absolut ingen, mindre stykker er i melet, så kan du ikke hælde dejen på en tylle og sprøjte den ud. Selv de mindste små stykker kan skabe ballade i en tylle. Næste gang jeg bager mandelkranse, så bliver det til mandelpuder, for næste gang vil jeg sætte dejen med teskeer i små toppe på bagepapiret og bage dem sådan. Basta!


Sværhedsgrad:
Let - kan laves med børn.

Tidsforbrug:
1 time. Ca. 50 minutter på at samle dejen og forme kagerne, og 10-12 minutter i ovnen.

Det skal du bruge til 50-60 stk.
125 g mandler
200 g smør
125 g flormelis
1 tsk vaniliesukker
1 knivspids salt
1 æg
200 g mel (+ lidt til bordet)

Denne opskriftsvariant er min Mandelpude-variation. Hvis du vil lave kranse, så skal du male mandlerne meget fint, og hælde dejen i en sprøjte med flødeskumstylle og lave kranse i stedet for små dejtoppe.

Sådan gør du:
Kog mandlerne, smut dem og hak dem meget meget fint. Hvis du har en stavblender, så giv dem en omgang, så bliver det fint.
Skær smørret i mindre stykker og kom det i en skål.
Hæld flormelis, vaniliesukker og salt ned til smørret, og pisk det til en cremet masse.
Pisk ægget i.
Bland mel og de fint hakkede mandler og pisk det i dejen.
Tænd ovnen på 180 grader varmluft.
Tag 3 bradeplader frem og læg bagepapir på.
Med to teskeer sættes små toppe af dejen på bagepapiret.
Der skal være 2 cm. afstand mellem hver dejklat.
Bag kagerne 10-12 minutter i ovnen til de er meget let gyldne.

Opbevaring:
Kagerne skal opbevares i en kagedåse, og kan holde sig op til 5-7 dage.

Tips! 
Det er vigtigt, at du giver dejklatterne plads på bagepladen, for selv om der ikke er bagepulver i opskriften, så hæver dejen.

Smelt eventuelt 100 gram lys mælkechokolade og dyp halvdelen af kagerne i chokolade.

Inspirationskilde:
"Småkager - kræs for slikmunde" udgivet af forlaget Naumann & Göbel Verlagsgesellschaft mbH.


Ingen kommentarer:

Mullehusets forslag til bagværk lige nu

Mullehusets forslag til bagværk lige nu
MEGET LET OPSKRIFT PÅ JORDBÆRKAGE - klik på billedet for at se opskriften

Populære opskrifter seneste 7 dage