torsdag den 25. juli 2013

Lamingtons

 
Den australske lamingons kage er både blød, sprød og cremet på én gang.


Min mor er meget vild med en australsk tv-serie, som hedder "De flyvende læger", og i den serie spiser en af lægerne jævnligt lamingtons. Så da vi en dag talte om kager, sagde min mor, at hun gerne villle prøve at smage lamingtons.

Jeg gik i gang med bagningen i går, og imens kagen stod i ovnen, ringede jeg til min mor, og inviterede hende og min far til lamingtons dagen efter. Kagen skal nemlig bages dagen før, at den skal spises.

Min mor blev glad, resultatet blev godt, og jeg kan sagens forstå, at ham lægen i serien gerne vil spise lamingtons jævnligt.

Tidsforbrug: 
I alt omkring 2 timers tid.
20 minutter på at tilberede kagedejen, og kagen skal bage i 30 minutter.
10 minutter på smørcremen og 10 minutter på glasuren og i hvert fald 45 minutters tid på at skære, smørre, dyppe og drysse kagerne.

Sværhedsgrad:
Svær.

Bageplan:
Kagen skal bages dagen før, og stå natten over på køkkenbordet. Den kan bages samme dag, men skal kunne nå at sætte sig og afkøle helt (stil den eventuelt i køleskabet).
Dagen efter skal du bruge lidt over en time på at give kagerne smørcreme og glasur og kokos.

Bageforme mv:
En bageform på ca. 20 x 30 x 4 cm.
En rist til at afsætte de færdige kager på.
Smørrelse til formen og bagepapir.

Det skal du bruge til 24-28 stk. (4x4 cm): 

Kagen: 
125 g smør
2 dl sukker
2 æg
½ tsk vanilieessens eller vaniliesukker
250 g hvedemel
2½ tsk bagepulver
1 3/4 dl mælk

Smørcremen: 
75 g smør
½ dl lys sirup
½ tsk vanilieessens eller vaniliesukker

Chokoladeglasur: 
300 g flormelis
3/4 dl bage-kakaopulver
2/4 dl kogt vand
1 tsk smør
½ tsk vanilieessens eller vaniliesukker

Drys:
200 g kokosmel

Sådan gør du:

Kagen:
Tænd ovnen på 180 grader.
Skær smørret i mindre tern og pisk det sammen med sukkeret.
Pisk et æg i ad gangen.
Tilsæt vanilien.
Pisk mælken i.
Bland mel og bagepulver i en anden skål, og sigt og vend melet i dejen.
Smør og læg bagepapir i bageformen (ja begge dele) og hæld dejen i formen.
Med en dejskraber fordeler du dejen jævnt, så den bages til ensartet højde i hele formen.
Bages på næstnederste rille i 30 minutter.
Når kagen er afkølet, så løfter du den op ad formen med bagepapiret, og pakker den i en pose til næste dag.

Smørcremen:
Skær smørret i små tern og hæld siruppen over og tilsæt vanilien.
Med en gaffel røres ingredienserne cremet.
Stil smørcremen til side på køkkenbordet imens du skære kagen til.
Tag bagepapiret af kagen og skær kanterne af, så kagen har skarpe lige kanter.
Del kagen i 2 ved at skære den igennem på langs.
Flæk de 2 kager (det er lettere, end hvis det er en hel kage), og fordel smørcremen på og læg kagerne sammen igen.
Skær kagerne ud i små firkanter, jeg skar mine 4 x 4 cm, og det blev en helt tilpas størrelse.

Chokoladeglasuren:
Sigt flormelis og kakaopulveret i en skål.
Rør smør og vanilie og det kogende vand i lidt ad gangen indtil konsistensen er fin.
Opbevar glasuren i en skål i en skål med kogt vand, så den ikke stivner, for det tager tid, at dyppe kagerne og du kan ikke bruge glasuren hvis den stivner. Sker det alligevel, så kan du måske redde glasuren med lidt ekstra kogende vand.

Jeg forsøgte mig frem, da jeg skulle dyppe kagerne i chokoladeglasuren, og dette var den letteste løsning:
Hæld kokos i en skål.
Hold på en kage, så siderne er fri, og smør med den anden hånd glasur på siderne med en dejskraber.
Hold så kagen i hånden, og smør toppen med glasur.
Vend kagen ned i skålen med kokos, så den top med glasur på lægger nedad på kokos.
Smør glasur på bunden og drys så kokos på alle siderne.
Stil kagene på en rist imens glasuren stivner.

Tips!

Der behøver ikke være fyld i kagerne, de bliver mere cremet med fyld, men kan sagens spises uden - så minder de lidt om en drømmekage.

Du kan erstatte smørcremen med noget andet f.eks. en klassisk smørcreme af smør og flormelis, creme-cheese, marmelade osv.

Du kan dyppe kagerne i andet end chokoladeglasur f.eks. smeltet chokolade, hvid chokolade eller en almindelig glasur med frugtfarve (det bliver dog meget sødt, og smager ikke helt så godt, som hvis du bruger chokolade).

I stedet for at drysse kokos på, så kan du drysse med krymmel eller med nødder af forskellig art - eller helt undlade drys og/eller  f.eks. tegne streger af lys eller hvid chokolade over kagerne.

Opbevaring:
Hvis kagerne har fyld, så skal de opbevares i køleskabet, og ellers kan de blot opbevares i en lufttæt beholder ved stuetemperatur. Kagerne kan holde sig i 3 dages tid.

Inspiration (c) Mullehuset.dk: 
Efter at have læst en del opskrifter i bøger og på nettet, endte jeg med at bruge lidt inspiration hist og pist og opfinde min egen opskrift. Næste gang jeg bager Lamingtons, så skal der både marmelade og smørcreme i, og så skal de dyppes i glasur med rigtig chokolade i - jo jo.

Kagen (med bunden op ad) har hvilet et døgn.

Siderne skæres af, så kagen har helt skarpe og lige kanter.

Del den i 2, så er det lettere, at flække den.

Så er kagen flækket...

og klar til smørcremen.

Mål kagen og regn ud, hvor store dine stykker skal være, mine blev på ca. 4x4 cm.

Smør glasur på kagens sider med en dejskraber.

Smør glasur på toppen og vend den med toppen nedad i kokos.

Smør kokos på bunden

Drys kokos over hele kagen og løft den forsigtigt over på risten

Nu skal glsuren bare stivne, så er de klar


Så er der serveret - mums!

Jeg brugte lidt for meget glasur i de første 2 forsøg på, at smørre glasur på, så der var ikke nok glasur til de sidste 3 kager. Så jeg lavede hurtigt en almindelig hvid glasur og gav den et par dråber rød frugtfarve. Desværre var der lidt chokolade på resten af kokosen, men det giver da inspiration til f.eks. en pige-fødselsdagskage.


Sådan ser kagen ud inden i - man kan næsten ikke se smørcremen, men den er der. Et rødt lag marmelade ville se flot ud.


Ingen kommentarer:

Mullehusets forslag til bagværk lige nu

Mullehusets forslag til bagværk lige nu
MEGET LET OPSKRIFT PÅ JORDBÆRKAGE - klik på billedet for at se opskriften

Populære opskrifter seneste 7 dage