tirsdag den 2. september 2014

Brombærkage

Vaniljelagkagebund med brombærmousse og hindbærgele.

Da det var min tur til at have kage med på arbejdet - vi skiftes til at have kage med hver 2. tirsdag - så synes jeg de skønne brombær, som jeg samlede med min far en varm sommerdag, skulle bruges. 

Jeg er helt vild med brombær. De smager skønt, friske og ikke for søde - og jeg indrømmer, farven på brombær moussen får den lille pige indeni til at juble. 

Hvis du ikke har brombær, så kan du sagens bruge andre bær - den er også lækker med blåbær eller hindbær. 


Tidsforbrug: 
Omkring 2 x 30 minutters tid på lagkagebunden og moussen.
Omkring 20 minutter på gelen, som skal afkøles i ca. 2 timer.
Når gelen er på kagen, så skal den køle minimum 1 times tid yderligere før servering.
Kagen kan med fordel tilberedes dagen før, den skal serveres.

Sværhedsgrad: 
Let - med mindre du ikke er fortrolig med at bruge husblas, så kan det drille, og så vil jeg sige sværhedsgraden er middel. 

Det skal du bruge til 1 brombærkage på ca. 25-27 cm. 

Lagkagebunden:
(Du kan selvfølgelig også "snyde" og købe en færdiglavet hos købmanden)
Bages i en springform på 25-27 cm. med bagepapir.

1 æg
80 g sukker
½ tsk vaniljesukker
1/4 dl kogt vand
½ tsk bagepulver
50 g hvedemel

Brombærmousse:
6 blade husblas
400 g frossen brombær
150-175 g sukker (alt efter hvor søde brombærene er)
1 spsk citronsaft
½ l. piskefløde

Gele:
4 blade husblas
300 g. frossen hindbær
1 dl vand
1 spsk citronsaft
3 spsk sukker

Start med lagkagebunden:
Tænd ovnen på 180 grader.
Pisk æg, sukker og vaniljesukker lyst og luftigt.
Pisk langsomt det kogende vand i.
Rør bagepulver og hvedemel sammen i en anden skål, sigt det i dejen, og vend/rør det hele sammen forsigtigt.
Læg bagepapir i bunden af din springform, hæld dejen over, glat den jævnt ud og bag lagkagebunden i 15 minutter til den er gylden og fjedrene.
Lad bunden køle af, og træk forsigtigt papiret af. (Hvis papiret hænger fast, så pensel papiret med rigeligt vand, lad det trække lidt, og træk så papiret af).
Vask din springform og læg bunden tilbage i formen. Du kan også bruge en kagering, og lægge bunden direkte på dit serveringsfad. 
Nu skal moussen på.

Sådan gør du med moussen: 
Læg husblassen i blød i rigeligt koldt vand i 10 minutters tid.
Hæld de frosne brombær i en gryde med sukker.
Kog bærene til sukkeret er smeltet.
Si saften fra, og smid de små bærkorn ud.
Pisk piskefløden til flødeskum.
Rør brombærsaften og flødeskum sammen.Det er pt. en tynd mousse, men den vil stivne på køl med husblassen).
Smelt husblassen over et varmt vandbad.
Rør en spiseskefuld mousse i husblassen ad gangen. På den måde afkøles husblassen langsomt.
Når husblassen er rørt ud med så meget mousse, at det har stuetemperatur, så rører du alt sammen.
Hæld moussen over din lagkagebund, og stil kagen på køl.

Til sidst skal gelen på: 
Læg husblassen i blød i rigeligt koldt vand.
Kog frugten i vandet inkl. sukker og citronsaft.
Si saften fra og smid de små frø ud.
Knug vandet fra husblassen, og rør den ud i den varme saft.
Stil gelen i køleskabet, så den kan køle af. Det tager ca. 1½-2 timers tid.
Hvis du "hælder" gelen over moussen, når den stadig er varm, så smelter fyldet op i gelen.
Gelen må heller ikke stå for længe, før den hældes over kagen, for så vil den være for stiv. Kig derfor til gelen allerede efter 1½ times tid. 
Den mest forsigtigste måde at "hælde" gelen over kagen, er ved at lægge en spiseskefuld gele på kagen ad gangen, og at starte fra midten og ud. Hvis du hælder for voldsomt, så kan du risikere at der kommer "dråber" ned i fyldet. 
Stil kagen på køl indtil den skal serveres - minimum 1 times tid. 
Inden servering skærer du forsigtigt langs med kanten af springformen, før du tager den af.

Holdbarhed og opbevaring: 
Kagen skal opbevares i køleskabet og kan holde sig i 3-4 dage.

Som du kan se på billedet, så fik jeg hældt gelen på, imens den stadig var for varm
- men det gjorde nu ikke noget i forhold til smagen. Mums! 


Ingen kommentarer:

Mullehusets forslag til bagværk lige nu

Mullehusets forslag til bagværk lige nu
MEGET LET OPSKRIFT PÅ JORDBÆRKAGE - klik på billedet for at se opskriften

Populære opskrifter seneste 7 dage