Jeg har en svaghed over for gammeldags bagværk. Det giver mig en følelse af ro og tryghed, i en hverdan med konstant forandring og udvikling. Og er der noget, som for mig er gammeldags bagværk, så er det da en god gammeldags kringle. Her får du en let opskrift med ganske almindelig kanel remonce.
Kringlen kan pyntes op til fest med flag eller fødselsdagslys.
Sværhedsgrad
Let-middel
Tidsforbrug
I alt omkring 2 timer og 15 minutter.
Tilberedning af dejen ca. 20 minutter, 45 min hævetid, fyld og forme kringlen ca. 20 min, 2. hævning ca. 30 minutter og bages ca. 20 minutter.
Dej til 1 kringle
1 dl mælk
50 g gær
1 æg
1 spsk sukker
1 tsk groft salt
Ca. 300 g hvedemel
100 g blødt smør
Bages på
En almindelig bradepande med bagepapir.
Fyld
180 g. blødt smør
4 spsk rørsukker med madragaskar vanilje (almindelig sukker eller rørsukker kan også bruges)
1 ½ spsk kanel, stødt
Lidt mælk til pensling og drysses med sukker.
Sådan gør du
Lun mælken i mikro-ovnen eller i en gryde på komfuret.
Rør gæren ud i mælken.
Pisk ægget i.
Rør sukker og salt i og halvdelen af melet.
Hvis smørret er hårdt og koldt, så lun det blødt i mikro-ovnen eller over et vandbad.
Rør smørret i dejen, og så resten af melet. Rør melet i lidt ad gangen - måske skal du ikke bruge al sammen, for dejen skal være glat og smidig. Dejen må ikke være for fast og tør.
Læg et viskestykke over skålen med dejen, og lad den hæve ved stuetemperatur i 45 minutter.
Efter 1. hævning
Rør ingredienserne sammen til fyldet. Hvis smørret er for hårdt og koldt, så lun det i mikroovnen eller over et vandbad.
Drys lidt mel på bordet, og rul dejen ud til et rektangel på ca. 20 x 70 cm.
Smør fyldet på i et jævnt lag helt til kant.
Rul dejen til en lang pølse, form den til en kringle, og løft den over på bradepanden.
Skær et snit ind til fyldet hele vejen rundt.
Læg et viske stykke over, og lad kringlen hæve 2. gang i 30 minutters tid.
Efter 2. hævning
Tænd ovnen på 225 grader almindelig over-under-varme.
Inden kringlen sættes i ovnen, pensles den med mælk og drysses med sukker.
Bag kringlen midt i ovnen i 20 minutters tid.
Holdbarhed og opbevaring
Kringlen skal (når den er afkølet) opbevares ved stuetemperatur i en lukket beholder/pose, og smager allerbedst samme dag som den er bagt.
Inspiration
Opskriften på dejen er fra Karolines Kager, men jeg har brugt en anden fremgangsmåde blandt andet mere hævetid, og til fyldet har jeg blot valgt almindelig kanelremonce.
Alternativt fyld:
I Karolines Kager er fyldet 100 g smør, 100 g rørsukker, 75 g groftrevet marcipan og 2 tsk fintrevet appelsinskal.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar