lørdag den 3. oktober 2015

Rugbrød med hvidtøl

Dejligt kernefyldt rugbrød bagt med gær - og nisseøl

Min far købte en del hvidtøl til mig, da jeg lige havde født. Da mine forældre var unge, så var det almindeligt husråd, at drikke hvidtøl, for kvinder med ammeudfordringer. Jo jo! Sådan er det jo ikke liiiige i dag (min amning går nu også fint uden - og tanken tæller, far).

Men øllene skal da bruges, og en er gået til ølkage og en anden kom lige præcis i et godt og kernefyldt rugbrød. Her får du opskriften.


Sværhedsgrad
Let.

Tidsforbrug
30 minutters tilberedning, 2 x 45 minutters hævning og bages i 75 minutter.

Bages i
2 rugbrøds-/franskbrødsforme på 2 liter.

Det skal du bruge til 2 brød
1 liter kærnemælk
1½ dl vand
50 g / 1 pk gær
1 hvidtøl/nisseøl
2 tsk salt
2 dl solsikkekerner
1 dl hørfrø
1 dl græskarkerner 400 g grahamsmel
400 g grahamsmel
500 g groft rugmel
400 g hvedemel

Smør til formene og kerner til at drysse over rugbrødene.

Sådan gør du
Lun kærnemælken og rør vandet i.
Udrør gæren heri og hæld øllen i.
Rør salt og frø/kernerne i. (Du kan sagens bruge andre typer eller flere af den ene og mindre af den anden type, alt efter hvad du kan lide).
Rør grahams- og rugmel i, og til sidst hvedemelet.
Dejen skal være lind og ikke fast.
Ælt nu dejen i lang tid, gerne 10 minutters tid (brug din køkkenmaskine, hvis du har en). Jo længere tid du ælter, jo mere får du ud af hvedemelets glutenindhold og får luft i brødet.
Læg et viskestykke over skålen med dejen, og lad den hæve i 45 minutters tid.

Smør formene og hæld dejen i dem.
Dyp dine fingre i vand og glat dejen ud.
Drys kerner eller frø over, og stil rugbrødene til 2. hævning i 45 minutters tid.

Tænd ovnen på 180 grader og bag brødene i 75 minutter.
Lad dem køle af i formene.

Holdbarhed og opbevaring
Når brødene er kølet af, så skal de opbevares i en lufttæt beholder ved stuetemperatur.
Rugbrøddet kan holde sig i 3-4 dages tid, og det er fryseegnet.

Inspiration (c) Mullehuset.dk 
Jeg har selv fundet på denne opskrift, og var meget meget spændt, da jeg skar den første skive og smagte det første stykke brød. Det er et meget lækkert brød, som er luftigt og dejligt kernefyldt.




Ingen kommentarer:

Mullehusets forslag til bagværk lige nu

Mullehusets forslag til bagværk lige nu
MEGET LET OPSKRIFT PÅ JORDBÆRKAGE - klik på billedet for at se opskriften

Populære opskrifter seneste 7 dage