Det sker tit, at jeg har kagerester tilbage, og da jeg altid har været meget glad for studenterbrød, begyndte jeg at fryse dem ned, for en dag at forsøge at lave romkugler, studenterbrød og træstammer af resterne - a la det bagerne gør. Resultatet blev bedre end ventet, og jeg er positivt overrasket. De smager bedre end de fleste bagers, og du er sikker på, at resterne er gode.
Der er rigelig plads til at være kreativ med kagerester, når først grundingredienserne er på plads til dejen. Du kan vælge at rulle dejen til romkugler, træstammer eller studenterbrød, ved at bage en mørdej og smørre marmelade og dejen på og give den glasur på toppen. Romkuglerne kan også laves med forskellig slags drys, dyppes i chokolade og vendes i nødder osv. osv. Pointen er, at du gør nytte af fremtidige kagerester.
Sværhedsgrad:
Let.
Tidsforbrug:
I alt omkring 1 time og 15 minutter om romkuglerne.
Det tager ca. 25-30 minutter at tilberede dejen (hvis du har færdiglavet/-købt mandelmel), som skal i køleskabet i 30 minutter, og så tager det 15 minutter at forme kuglerne.
Hvis du laver studenterbrød, skal du inkludere tidsforbruget på mørdejen, og endeligt hvis du laver træstammer skal du inkludere tidsforbrug på at rulle macipanen ud.
Den letteste løsning er romkugler vend i en form for drys f.eks. kokos. Tidsforbruget afhænger meget af, hvad du vil med dejen.
Det skal du bruge til 8-10 stk. romkugler (golfkugle størrelse):
400 g kagerester
100 g blødt smør
100 g flormelis
2 spsk kakaopulver
2-3 spsk mørk rom (eller rom essens eller aroma)
50 g mandelmel (kan undlades)
Sådan gør du:
Med hænderne smuldre du kagerne til bittesmå krummer.
I en anden skål, røres det bløde smør og flormelis sammen til en creme.
Rør kakaopulver og rom i cremen.
Når det er godt blandet, hælder du det ned til kagekrummerne.
Rør det godt sammen.
Dejen er blød så du kan bruge en elpisker med dejkroge eller en køkkenmaskine.
Til sidst tilsættes mandelmelen og der røres grundigt.
Smag på dejen - måske vil du have mere rom i.
Stil dejen i køleskabet i 30 minutter, og den er klar til at blive formet som ønsket.
Opbevaring og holdbarhed:
Romkuglerne, studenterbrødene og træstammerne kan holde sig ca. 5-7 dage i køleskabet.
Studenterbrød tips:
Jeg fandt en kageform, som jeg beklædte med bagepapir og lavede mørdejen i den. Da mørdejen var kølet, smurte jeg marmelade og dejen på og så glasur og drys. Hele kageformen satte jeg i køleskabet, og da jeg skulle bruge studenterbrødene, tog jeg bagepapiret op ad formen og skar ud i den ønskede størrelse. Meget let!
Træstramme tips:
Mht. marcipanen så kan jeg anbefale dig, at rulle den ud mellem 2 stykker bagepapir. Læg en af dejerullerne på, og mål ved at rulle den en omgang rundt, hvor meget marcipan du skal bruge pr. rulle. Skær marcipanen ud i det ønskede antal stykker, og smør dem alle med marmelade (jeg brugte abrikosmarmelade). Læg en rulle dej på hvert stykke marcipan, og rul dem når de alle har fået dej på. Dyp eventuelt enderne i chokolade.
Vælg dine kagerester med omhu
Kageresterne har stor indflydelse på smagen, og du skal derfor overveje, hvilke du vil bruge til hvad. Jeg havde f.eks. nogle citronmuffins med rosiner, som jeg brugte til studenterbrødene. Men rosiner er ikke hofret for alle og enhver, så det skal overvejes - plus citronen kan give en syrlig smag, så mængden skal også overvejes. De bedste kagerrester (efter min smag) er chokoladekage, muffins, sandkagelignende kager f.eks. marmorkage eller lagkagebunde. Rester af wienerbrød kan naturligvis også bruges.
Fra fryseren
Du kan sagens fryse kagerester ned, og tø dem op den dag du skal bruge dem.
1 kommentar:
Jeg er vokset op med studenterbrød... og man bruger altså ikke helt det samme for at lave romkugler/ træstammer.. Jeg vil dog først sige at jeg endnu ikke har prøvet din opskrift, men vil dog lige komme med en lille tilrettelse.. Studenterbrød laves som du skriver med kagerester.. Æltes så groft som mugligt da det skal være muligt at få klumper af nødder, glasur, og andet godt i munden når den spises.. DEREFTER når studenterbrødet er blevet kedeligt eller ikke spist op, så laves der Romkugler. Det hele æltes igen sammen og der tilsættes en smugle "RomEssens" . Dejen røres naturligvis mere end til "studenterbrød" og får herefter en mere fast struktur der er kendt som en Romkugle. Jeg ved at det ikke altid er det i ser hos en bager i dag... Men de har nok hellerikke købt studenterbrød ved bageren for 49-50år siden da det var normalt i København, så de ved hvordan "Rigtig studenterbrød" skal smage.
Send en kommentar