søndag den 11. november 2012

Fødselsdagsboller

I morges bagte jeg en ganske almindelig omgang hvedeboller. Jeg skulle have dem med til en formiddagsaftale med nogle veninder og alle vores børn.

Det er en let opskrift, som jeg har bagt mange gange. Hvedebollerne har ikke nogen "smarte" ekstra ingredienser, og hvis du laver dobbelt potion, så har du til en stor ovnbradepande. Dejen er let at slå sammen, og bollerne passer perfekt til en fødselsdagfest. De er bløde, luftige og fyldige.


Sværhedsgrad
Let.

Tidsforbrug:
I alt 1 time og 20 minutter. 20-30 minutter på at slå dejen sammen, og forme bollerne. 45 minutters hævetid og 15-20 minutter i ovnen.

Det skal du bruge til 12 stk. (½ størrelse bradepande):
100 g smør
500 g hvedemel (og lidt ekstra til bordet)
2 spsk sukker
½ tsk salt
25 g gær (½ pakke)
3 dl lunken vand

Sådan gør du:
Læg bagepapir på en bradepande (halvt på størrelse med en ovnbradepande) eller f.eks. et ildfast fad.
Skær smørret i mindre tern og hæld dem i en skål.
Hæld mel, sukker og salt i skålen.
Med fingrene findeler du smørret i melen.
I en anden lille skål rører du gæren ud i det lunkne vand.
Hæld lidt af gærvandet over i melet og rør rundt.
Hæld resten af gærvandet i melet, og rør til du ikke kan mere.
Hæld dejen ud på et meldrysset bord, og ælt den lidt.
Pas på, du må ikke hælder alt for meget mel på bordet, for dejen skal være klisteret.
Del dejen i 12 klatter, og tag lidt mel på hænderne. Rul dejklatterne til boller og sæt dem på et bagepapiret.
Bollerne skal klister til hænderne, når du sætter dem på bagepapiret.
Jeg sætter altid bollerne tæt, så de hæver og bages ind i hinanden og bliver til brydebrød. På den måd er der flere meget bløde sider på bollerne. Hvis du ikke er til brydebrød, så stil bollerne med større mellemrum (måske skal du så bruge et større fad).
Læg et viskestykke over bollerne, og lad dem hæve til dobbelt størrelse (det tager ca. 45 minutter, men det afhænger af hvor varmt det er).
Tænd ovnen på 225 grader, og bag bollerne midt i ovnen i 15-20 minutter.

Opbevaring:
Bollerne smager også godt dagen efter. De skal opbevares i en lufttæt beholder.


2 kommentarer:

Anonym sagde ...

Jeg fik disse boller i torsdags hos en veninde i anledning af hendes søns fødselsdag. De så fantastiske ud - faktisk troede jeg, hun var taget til bager efter dem.
Hun havde tilsat en god teskefuld kardemomme eller to og de smagte fuldstændig fantastisk.
Nu vil jeg se om jeg kan gøre hende kunsten efter :-)

Anonym sagde ...

Har brugt opskriften til min datters 5 års fødselsdag, men jeg puttede lidt grahamsmel i melblandingen. De blev super gode! Jeg har også lavet dem med rapsolie i stedet for smør, og de smagte herligt.

Mullehusets forslag til bagværk lige nu

Mullehusets forslag til bagværk lige nu
MEGET LET OPSKRIFT PÅ JORDBÆRKAGE - klik på billedet for at se opskriften

Populære opskrifter seneste 7 dage