mandag den 25. februar 2013

Rugbrød med sirup og tørret frugt

Et saftigt og sødt rugbrød med en sej skorpe og dejligt sødt, tørret frugt
.

Dette brød er fantastisk til picnickurven eller som en god eftermiddagssnack på en søndag efter en god lang gåtur i skoven. Du kan spise brødet med smør, ost og pålæg, men det gør det faktisk også rigtig godt alene uden noget på.


Sværhedsgrad:
Let.

Tidsforbrug:
I alt omkring 3 timer og 10-15 minutter.
25-30 min. om at blande dejen i alt, som skal hæve 1. gang i 30 minutter, 2. og 3. gang i 45 minutter og endeligt bages i 35-40 minutter.

Det skal du bruge til 1 brød:
3 + 1 dl mælk
300 g rugmel
1/2 pk gær
3/4 dl mørk sirup
200 g hvedemel
1 tsk salt
200 g tørret frugt efter eget valg

Sådan gør du:

1. dej
Rør grundigt 3 dl mælk sammen med 300 g rugmel.
Dejen er klæg og klisteret.
Læg et viskestykke over skålen, og lad det stå og trække i 30 minutter ved stuetemperatur.

2. dej
Hak de tørret frugter groft - med mindre du bruger små bær.
Varm 1 dl. mælk til den er lun.
Udrør gæren i den lune mælk.
Hæld mælk-gær-blandingen ned til den 1. dej, sammen med sirup, hvedemel, salt og det tørret frugt.
Rør ingredienserne godt sammen.
Dejen er klisteret.
Læg et viskestykke over skålen og lad den hæve 45 minutter ved stuetemperatur.

I en skål
Når brødet har hævet 2. gang, hælder du det ud på et meldrysset bord.
Ælt dejen let i melet (den må stadig gerne være klisteret), form den til en stor bolle, og læg den så i en skål smurt med olie.
Lad dejen hæve for sidste gang i 45 minutter.

I ovnen
Varm ovnen til 210 grader, og lad en bageplade varme med i ovnen.
Når brødet har hævet færdig i skålen, vendes det forsigtigt over på den varme bageplade. Pas på, at du ikke brænder dig.
Med en skarp kniv snitter du brødet 2-3 gange (det glemte jeg desværre selv, da jeg bagte det).
Bag brødet i 35-40 minutter og lad det køle på en rist.

Holdbarhed og opbevaring
Brødet skal opbevares i en lufttæt beholder ved stuetemperatur. Det kan holde sig i op til 4-5 dage.

Tips!
Jeg rørte dejen sammen med min køkkenmaskine. Hvis du ikke har det, så vil det formodentlig også gå med dejkroge på en elpisker eller med en god omgang håndkraft.

Inspiration - © Mullehuset.dk
Denne opskrift er af egen opfindelse.



Ingen kommentarer:

Mullehusets forslag til bagværk lige nu

Mullehusets forslag til bagværk lige nu
MEGET LET OPSKRIFT PÅ JORDBÆRKAGE - klik på billedet for at se opskriften

Populære opskrifter seneste 7 dage