mandag den 4. november 2013

Traditionel engelsk julekage

En rommættet kage med tørret bær, nødder og krydderier pyntet med marcipan og royal icing.

Sidste jul ville jeg gerne bage en traditionel engelsk julekage, men desværre kom jeg for sent på ideen. Kagen skal nemlig stå i flere uger og fodres jævnligt med rom, for at blive rigtig rigtig god. 

I år er jeg i god tid, og min julekage er nu omkring 5 uger. Den skal snart pyntes og spises, men jeg opretter opskriften nu, så du også kan nå at bage din egen julekage til december. Når jeg pynter kagen, så opdaterer jeg indlægget, så du kan følge med i den sidste del. Jeg (og min far) er meget spændt på resultatet. 


Sværhedsgrad: 
Let-middel. Opskriftens største udfordring er tålmodighed. 

Tidsforbrug: 
Hakke og iblødsætning af bær ca. 15 min. og så skal det trække i nogle dage. 
45 minutter tilberedningstid af kagen, som skal bages i 2 timer. 
Flere uger (gerne over 4 uger og op til f.eks. 2 måneder). Den skal i hvert fald stå minimum 1 uge! 
Når kagen skal spises overtrækkes den med marcipan og royal icing (æggehvideglasur) og pyntes f.eks. med et bredt bånd eller anden pynt. 

Det skal du bruge til 1 kage i en springform: 
400 g tørret bær/frugt (jeg brugte tørret træne-, kirse- og blåbær)
400 g cocktailbær 
60 g honning 
1 dl mørk rom 

250 g smør
120 g muscovadosukker (alternativt halvt hvidt sukker og halvt brun farin) 
100 g hvidt sukker 
4 æg
225 g hvedemel 
1 tsk salt 
1 tsk stødt kanel, ingefær, allehånde, nelliker og kardemomme
½ tsk stødt muskatnød
Skal af 1 appelsin 
60 g valnødder 
100 g smuttede mandler 

Sådan gør du: 

En god mørk rom
Et par dage (gerne op til en uge) før kagen bages, hakker du de tørrede bær groft, og blander det med honning og mørk rom i en skål. Dæk skålen til eller sæt låg på, og lad det stå og trække i minimum 48 timer og allerhelst en uge. 

Bages i springform
Smør din springform og læg bagepapir både i siderne og bunden. Bageformens yderside skal også beklædes med bagepapir, så brug eventuelt et stykke madgarn til at holde det fast med. 
Tænd ovnen på 140 grader almindelig under/over varme. 

Kagen tilberedes
Smørret skal have stuetemperatur, så hvis det er for hårdt, kan du rive det groft på et rivejern. 
Pisk smørret og muscovadosukker og hvidt sukker lyst og luftigt. 
I en anden skål blander du hvedemel, salt og krydderier. 
Pisk et æg i ad gangen. 
Når du har pisket 2 æg i, sigter du halvdelen af melblandingen i og pisker det sammen. 
Pisk de næste 2 æg i et ad gangen, og sigt resten af melblandingen i, og rør det sammen. 
Riv appelsinen fint og hak nødderne groft. (Saften fra appelsinen skal ikke i kagen). 
Rør appelsinskal, nødder og de udblødte bær i melblandingen. 

Bages i 2 timer
Hæld dejen i springformen, og glat den jævnt ud, men lav en lille fordybning i midten. Når kagen bages hæver den mest op i midten, og det begrænses med fordybningen. 
Bag kagen i midten af ovnen i 2 timer. 
Hold øje med, at kagen ikke bliver for mørk. Hvis det sker, så læg et stykke alufolie over.

En god julestemning er vigtig
Kagen afkøles i formen, og når den her helt afkølet prikker du mange huller i den med f.eks. en kødnål eller en gaffel. 
Stænk så kagen med mørk rom (3-6 spsk). 
Pak kagen ind i en lufttæt beholder/pose, og stil den på køl. 
En gang om ugen tager du kagen ud af køleskabet, og giver den nogle stænk mørk rom. 
Det er en sjov og forventningsfuld proces, og mange synes det er sjovt at høre om kagen. Jeg læste et sted, at det helt sikkert hjælper med masser af god jule-karma om kagen, og at den gerne må klappes og høre lidt dyb julemandslatter "ho ho ho", når den fodres. 

Held og lykke med projektet - jeg håber, at du vil hygge dig lige så meget med det, som jeg gør. 

Her kan du læse resten af opskriften, hvordan kagen pyntes med marcipan og royal icing: 
http://mullehuset.blogspot.dk/2013/11/traditionel-engelsk-julekage_18.html#more

Tip! 
Du kan bage kagen med forskellige slags bær, og behøver ikke bruge det samme som mig. Brug f.eks. i stedet for rosiner, korender og kandiseret frugt. På samme måde er det med nødderne, her er også frit smagsvalg. 

Jeg har valgt at bruge mørk rom, for det er jeg meget glad for, men du kan selvfølgelig også bruge anden spiritus f.eks. sherry, cognac eller marsala.

Inspiration (c) Mullehuset.dk: 
Jeg har læst uendelig mange opskrifter på julekage, og har selv fundet på ovenstående opskrift. Hvis du har nogle gode forslag, ideer eller viden om julekage, så kom endelig med en kommentar.








4 kommentarer:

Louise sagde ...

Hej. Jeg har lige prøvet at bage din traditionelle engelske frugtkage. Skal den blive i formen mens man "vander" den eller skal den ud af formen?

Mulle sagde ...

Hej Louise, jeg lod kagen være i formen, men jeg tror sagens du kan tage den op ad formen, og så f.eks. pakke kagen godt ind i husholdningsfilm eller en pose. Kagen er tung, og kan sagens flyttes. Jeg håber, at den bliver rigtig god, og du vil hygge dig med projektet.

Louise sagde ...

Hej og tak for dit svar :-) den står i køleskabet i formen. Jeg har puttet to plastic poser omkring og en lufttæt klemme-ting. Nu skal den stå 3-4 uger endnu og skal så nydes efter en hyggelig juletur med familien. Rigtig god november/december og jul. Hilsen Louise

Anonym sagde ...

Kære Louise.
Tusind tak for din gode opskrift på engelsk julekage, det var nemt og overskueligt at følge den.
Jeg kom lidt sent i gang, men nu er den i ovnen 🤩 Bærerne nåede at trække i rom i 14 dage.
Jeg har tænkt at servere den til juleafslutningen på mit job, så når den at blive ‘vandet’ med rom i 4 uger.
Glædelig jul 🎅🤶
Kærlig Hilsen Karen.

Mullehusets forslag til bagværk lige nu

Mullehusets forslag til bagværk lige nu
MEGET LET OPSKRIFT PÅ JORDBÆRKAGE - klik på billedet for at se opskriften

Populære opskrifter seneste 7 dage