søndag den 23. februar 2014

Fastelavnsboller med marcipan

Gammeldags fastelavnsboller med marcipan og jordbærmarmelade inden i.

Fastelavn er mit navn, boller vil jeg have... Min søn er 4½ nu, og han synes det er morsomt at klæde sig ud, og synge fastelavnssangen. Som opvarmning til fastelavn næste weekend, synes jeg derfor, at vi skulle bage fastelavnsboller med marcipan og jordbærmarmelade.

Jeg har tidligere bagt horn med marcipan, og efter min smag bliver det for tørt, hvis der ikke kommer lidt "væde" ved, så derfor fik bollerne også lidt marmelade. Du kan naturligvis fylde bollerne med andet f.eks. creme, chokolade osv.

Jeg håber I alle får en god fastelavn i børnenes ånd, med tøndeslagning, udklædning og naturligvis fastelavnsboller.


Hvis du vil se en alternativ opskrift på vandbakkelse-fastelavnsboller, så kig her: http://mullehuset.blogspot.dk/2013/02/fastelavnsboller.html

Sværhedsgrad: 
Middel - det kan drille, at samle bollerne omkring fyldet, så det ikke flyder ud.

Tidsforbrug: 
I alt omkring 2½ timers tid.
Omkring 30 minutter på at tilberede og forme dejen, i alt omkring 1½ times hævning , plus 15 minutters bagning og 15 minutters tid på fyld og glasuren.

Det skal du bruge til 15 boller:
100 g smør
2 dl mælk
1 pk gær (50 g)
1 tsk salt
2 tsk vaniljesukker
1 æg
500 g hvedemel

Mælk til pensling
Plus lidt ekstra mel til bordet

Fyld: 
150 g marcipan
15 tsk marmelade

Det skal du bruge til glasuren: 
150 g flormelis
1 spsk smør
Nogle spsk kogende vand
Krymmel

Sådan gør du: 
Smelt smørret i en gryde.
Hæld mælken i og rør rundt. Blandingen skal have kropstemperatur, så er den for varm, så lad den stå og køle lidt.
Smuldre gæren i en skål og hæld smør-mælkeblandingen i.
Rør gæren ud og tilføj salt, vaniljesukker, 1 pisket æg og hvedemelet lidt ad gangen.
Dejen skal være fast (ikke klisteret) og blød.
Stil dejen til 1. hævning i skålen ved stuetemperatur med et viskestykke over i 45 minutter (minimum 30 minutter).

Imens dejen hæver river du marcipanen groft, og stiller den til side, så den er klar til senere. (Det er lettest at rive marcipanen, hvis den er kold).

Når dejen har hævet færdigt første gang, stiller du 2 bageplader klar med bagepapir.
Læg dejen på et meget lidt meldrysset bord, og rul den ud til 50 x 30 cm.
Skær dejen ud i firkanter af 10 x 10 cm.
Læg først 1-2 tsk marcipan og derefter 1 tsk marmelade på hver firkant, og fold dejen sammen om fyldet. Pas på, at du ikke giver dem for meget fyld, for så flyder det ud, når de bages.
Tryk dejen godt sammen, så den ikke går fra hinanden, og læg bollen med den samlet side nedad på bagepapiret.
Læg et viskestykke over bollerne og lad dem hæve 2. gang i 30 minutter.

Tænd ovnen på 200 grader varmluft.
Pensel bollerne med mælk, og bag dem i 15 minutter.
Når bollerne har stået 5-10 minutter, blander du ingredienserne til glasuren, til den har rette konsistens.
Giv hver bolle en tsk glasur på toppen og drys eventuelt krymmel på.

Holdbarhed og opbevaring:
Fastelavnsbollerne smager absolut bedst nybagte, og skal helst spises samme dag, som de er bagt. De smager nogenlunde dagen efter, men der er bollen lidt mere tung og tæt, så blødheden og luften er forsvundet.
Når bollerne er afkølet, skal de opbevares i en lufttæt beholder ved stuetemperatur.

Tips! 
Husk at drysse krymmel på imens glasuren er våd.

Hvis du vil lave lidt mere sjov med pynten, så kan du f.eks. give glasuren en farve, lægge M&M's på eller drysse med kokos. Du kan også lægge glasuren på i spiral eller streget mønster. Kun fantasien sætter grænser, se f.eks. nogle billeder på Google billeder af fastelavnsboller - her er masse af inspiration.







Ingen kommentarer:

Mullehusets forslag til bagværk lige nu

Mullehusets forslag til bagværk lige nu
MEGET LET OPSKRIFT PÅ JORDBÆRKAGE - klik på billedet for at se opskriften

Populære opskrifter seneste 7 dage