fredag den 25. september 2015

Høj æbletærte

A tall apple pie

En tærte fyldt med masse og massevis af æbler. Den passer perfekt til efteråret, og så smager den himmelsk. Den kan spises alene, som den er, eller du kan servere den med flødeskum eller creme fraise.

Hvis du kan lide rosiner, så forestiller jeg mig, at den også vil være skøn med rosiner som f.eks. har trukket lidt i en god mørk rom, sherry eller portvin.


Sværhedsgrad: 
"Middel" - med mindre du er en ørn til det med mørdej, så er vil jeg give den kategorien "let".

Tilberedningstid: 
I alt omkring 2 timer og 40 minutter.
20 minutter på mørdejen, 30 minutter på at skrælle og skære æbler, 10 minutters kogetid, 30 minutters afkøling, 20 minutter på udrulning og samle kagen, og endeligt skal den bages i 50 minutter.

Bages i: 
En springform på ca. 25 cm.

Det skal du bruge til én tærte: 

Mørdej:
375 g hvedemel
1½ tsk bagepulver
3 spsk sukker
200 g smør
2 æg
Nogle spsk mælk

Æblefyld:
1 kg æbler (skrællet og skåret i store stykker)
1½ kanelstang (dem jeg bruger er 14 cm lange)
1 stjerneanis
12 hele nelliker
360 g sukker

Koges i 1 liter vand

1 æg til pensling

Start med mørdejen
Bland hvedemel, bagepulver og sukker i en skål.
Skær smørret i tern og finddel det i de tørre ingredienser, til det ligner krummer.
Kom 1 æg i og dejen samles med nogle spsk  koldt mælk.
Pak dejen ind, og sæt det i køleskabet i minimum 30 minutter.

Kog æblefyldet
Skræl og skær æblerne i store tern.
Kog æblerne med krydderierne og sukkeret i ca. 10 minutters tid. De skal bare lige være møre, og må bestemt ikke være udkogte.
Hæld vandet fra og tag krydderierne op.
Lad æblerne køle lidt af.

Mørdejen rulles ud
Tænd ovnen på 180 grader almindelig under-over-varme.
Læg bagepapir i bunden af din springform, og smør bagpapiret og siderne af formen. Drys mel på siderne og ryst det overskydende af.
Del mørdejen i 3 dele, og rul den ud, så du får 2 cirkler til (en til bunden og en til toppen), og rul et rektangel til siden af formen.
Læg dejen i bunden og på siderne, og hæld så fyldet i.
Læg låget på og pres siderne sammen med låget.
Tag en gaffel og stik nogle huller i låget, og pensel låget og kanterne godt med sammenpisket æg.
Bag kagen i midten af ovnen i 50 minutter.
Lad kagen køle af i formen, inden du tager den ud formen.

Holdbarhed og opbevaring
Hvis ikke tærten spises nybagt, så vil jeg anbefale, at den opbevares i køleskabet. Du kan eventuelt lune den i ovnen eller mikroovnen inden den serveres. Kagen smager også skønt kold.
Tærten kan sagens holde sig i op til 3 dages tid i køleskabet.

Inspiration
Ideen til denne tærte fik jeg fra en opskrift i bogen "Den store Dessertbog", som er udgivet af Könemann. For at få tærten høj, har jeg dog brugt både mere mørdej og især fyld. Jeg har også brugt andre krydderier. I bogen koges fyldet også med citronskal, og det lyder godt, men jeg havde bare ikke lige noget.







Ingen kommentarer:

Mullehusets forslag til bagværk lige nu

Mullehusets forslag til bagværk lige nu
MEGET LET OPSKRIFT PÅ JORDBÆRKAGE - klik på billedet for at se opskriften

Populære opskrifter seneste 7 dage