tirsdag den 26. april 2016

Fødselsdagslagkage med sommerbær

Vanilje lagkagebunde, vaniljecreme og masser og masser af hindbær og jordbær

Da det første barn (Johan) i mødregruppen blev 1 år, så synes jeg bestemt, at vi skulle have lagkage. Og sådan en forårsdreng skulle naturligvis fejres med en lagkage fyldt med sommerbær. Hvis du ikke er til jordbær eller hindbær, så kan de naturligvis erstattes med andre bærtyper.

Kagen samles i en lille springform på ca. 22 cm eller med en kagering på et fad. Du får 6-8 gode lagkagestykker ud af denne kage.


Sværhedsgrad
Middel

Tidsforbrug
I alt omkring 1½ times tid.
Omkring 15 på kagecremen.
20 minutter på at tilberede dejen til vaniljebundene, som skal bages i 15-18 minutter.
Omkring 45 minutter på at samle kagen.

Lagkageplan
Dag 1 = Koge kagecremen (den kan stå i køleskabet natten over eller minimum 2-3 timer på køl)
Dag 2 = Bage lagkagebunde og samle kagen

Det skal du bruge til kagecremen ca. 5-6 dl 
4 æggeblommer (frys eventuelt hviderne, de kan bruges en anden dag til marengs)
4 spsk sukker
12 tsk marizena
5 dl sødmælk eller piskefløde (en mindre fed mælk som f.eks. minimælk kan også lige gå an, men så bliver cremen lidt kedelig i smagen)
1 stang vanilje

Det skal du bruge til vaniljebundene 
3 æg
250 g sukker
1 tsk vaniljesukker 
3/4 dl kogt vand
1½ tsk bagepulver 
150 g hvedemel 
Sukker og vand til at få bagepapiret af kagebunden.

Desuden skal du bruge
1 stor bakke friske jordbær
1 stor bakke hindbær
Ca. 2-3 kiwi 

Sådan gør du med kagecremen
Halver vaniljestangen og skrab kornene ud. 
Mos kornene sammen med lidt af sukkeret, og kom det i en gryde med de øvrige ingredienser inkl. resten af stangen.
Over middel varme og konstant omrøring "koger" du cremen til den er blevet tyk. 
Kagecremen må ikke buldrekoge, så tag den af blusset og skru ned for varmen, hvis den begynder at buldrekoge.
Tag vaniljestængerne op. 
Stil cremen på køl indtil den skal bruges. Læg et stykke madlavningsfilm/-papir helt ned på cremen, så den ikke får skind.
Når cremen er kølet, er den klar til brug/at blive spist.

Sådan gør du med vaniljebunden
Tænd ovnen på 180 grader varmluft. 
Læg bagepapir på 1 bradepande. 
Pisk æg, sukker og vaniljesukker længe, til det er lyst og luftigt. 
Hæld langsomt det nykogte vand i imens du pisker. 
I en anden skål blander du mel og bagepulveret. 
Pisk ved lav hastighed melblandingen i lidt ad gangen. 
Fordel dejen i bradepanden, og glat den jævnt ud med en dejskraber. 
Bag bunden i ovnen i 15-18 minutter til den har fået en lille bitte smule farve. 
Tryk forsigtigt på dejen, og hvis den virker fjedrene, så har bunden fået tilstrækkeligt. 
Lad kagen køle lidt af på køkkenbordet. 
Tag et stykke bagepapir og drys sukker på det. 
Vend vaniljebunden over papiret, og pensel det bagepapir som bunden er bagt på med vand - lad det stå nogle minutter. 
Se om du kan trække papiret af, hvis ikke, så giv det mere vand og vent. 

Sådan samler du kagen 
Kagen skal samles i en springform på 22 cm. eller direkte på et fad med en kagering (jeg ved desværre ikke hvor høj den blev). Du kan også sætte plaststimmel på siden, hvis du vil være helt 100 % sikker på, at du ikke trækker bær/kage/creme af, når du tager kanten af. 

Skær 2 cirkler og 2 halve cirkler ud, ved at du skærer efter mål fra springformen/kageringen. Alternativit kan du lægge springformen/kageringen direkte på bunden, og trykke ned i bunden til den næsten har skåret igennem. Brug eventuelt en saks til at klippe bundene pænt ud.

Start med at lægge en hel lagkagebund i formen. 
Skræl og skær kiwien i 2 halve. Skær dem i tynde skiver.
Læg de halve skiver kiwi langs kanten med formen. 
Læg hindbær på bunden, og fordel i et jævnt lag halvdelen af cremen over. 
Læg nu de 2 halve cirkler lagkagebunde over, så de danner en hel cirkel. 
Skær jordbærene i halve (vælg nogle i næsten samme størrelse, så du ikke får for stor højde forskel), og læg dem langs kanten.
Skær resten af jordbærene i små stykker og fordel dem over bunden.
Fordel resten af kagecremen i et jævnt lag over jordbærene.
Slut af med en lagkagebund, og lad kagen stå og trække i køleskabet til den skal spises. 
Inden kagen serveres kan du pynte den med jordbær, drys sigtet flormelis over og læg enkelt jordbær på. Du kan også give den glasur eller chokolade på toppen. Jeg valgte at pynte den med nogle overskydende jordbær skåret i skiver og med et helt jordbær i midten.  

Holdbarhed og opbevaring
Lagkagen skal opbevares i køleskabet, og smager godt op til 2 dage efter den er samlet. 
Cremen kan holde sig i køleskabet i op til 5 dages tid, og du kan også fryse den.

Inspiration (c) Mullehuset.dk
Denne lagkage har jeg selv fundet på. 






Ingen kommentarer:

Mullehusets forslag til bagværk lige nu

Mullehusets forslag til bagværk lige nu
MEGET LET OPSKRIFT PÅ JORDBÆRKAGE - klik på billedet for at se opskriften

Populære opskrifter seneste 7 dage