søndag den 16. september 2012

Bagels med kanel og rosiner

Igår bagte jeg igen bagels. Jeg synes der sker så meget i bageprocessen, at de er helt sjove at bage. Jeg brugte den samme grunddej, som jeg tidligere har skrevet om (se den 13. september), og tilføjede blot rosiner, kardemomme og kanel. De smagte dejligt, også ifølge pigerne i min mødregruppe. Vi blev dog enige om, at opskriften sagens kan klare mere kanel. Jeg tilføjede udelukkende 2 spsk., men anbefaler at dette forhøjes til 3 eller 4 spsk.

Desuden var jeg væsentligt hurtigere til at bage dem end første gang jeg forsøgte mig med bagels. Øvelse gør virkelig mester.

Tidsforbrug:
Ca. 2 timer.

Det skal du bruge til 8 stk.
½ pakke gær
3 dl vand
1 tsk sukker
1 spsk salt
1 spsk olie (smagsneutral f.eks. rapsolie)
500 g hvedemel
200 g rosiner
3 spsk kanel (eller 4 spsk, hvis du er glad for kanel)
½ tsk kardemomme
1 spsk salt til koge-vandet
2 spsk sirup/honning til koge-vandet (kan undlades)
1 æg
Evt. drys f.eks. sesam eller birkes

Sådan gør du
Smulder gæren i en skål, og hæld den lunkne vand over og tilsæt sukkeret.
Rør til gæret er opløst, og læg et viskestykke over skålen.
Gæret skal nu hæve 30 min.
Efter de 30 min. skummer og syder gæren.
Tilsæt nu salt og olie. Når du hælder disse ingredienser i så skummer gæret helt op med små hvide bobler.
Tilsæt nu melet lidt ad gangen, og gem lidt til at drysse på bordet, når du skal lave ringene.
Tilsæt rosiner, kanel og kardemomme.
Hvis du har en røremaskine, så brug den, for dejen skal æltes til den er glat og smidig.
Læg igen viskestykket over skålen og lad dejen hæve i min. 45 min. Den må gerne hæve helt op til 1½ times tid eller mere (jeg har prøvet op til 2½ time).
Når hævetiden er færdig, hælder du dejen ud på et meldrysset bord.
Uden at ælte dejen plukker du 8 ens dejklumper ud af den.
På det fint meldryssede bord ruller du dejklumperne til lange pølser på ca. 25 cm. (det er lidt længere end den brede side på et A4-papir).
Samel nu enderne og klem dejen godt sammen, så den ikke skiller ad, når den koges. Hvis dejen er blevet for tør af melet, kan du eventuelt gøre enderne lidt våde, så er de nemmere at samle.
Lad ringene ligge på bordet og hæve med et viskestykke over imens du gør vandet klar.
Tag en stor gryde frem, og fyld vand i den (ca. 3-4 liter).
Når vandet næsten koger hælder du salt og sirup/honning i vandet, og lader det koge helt op. (Du kan undlade sirup/honning).
Når vandet har kogt, skruer du ned for varmen, så det blot simrer i gryden.
Dyp en spartel i vandet, og skrab en bagel fri af bordpladen (selv om bordet er meldrysset, kan du risikerer at baglen sidder lidt fast, når den er hævet).
Sænk baglen i vandet, så slipper den spartlen. Læg ikke for mange i gryden ad gangen, for de hæver i vandet. 2-3 ad gangen er vist bedst.
Bagels skal koges 2 minutter i vandet. Når du går i gang med at koge, skal du begynde at varme ovnen. Tænd den på 225 grader varmluft (du får sandsynligvis brug for 2 bageplader til 8 stk - jeg brugte 3 plader til 16).
Efter det første minut vender du de kogende bagels i vandet, så de koges på begge sider. Det kan f.eks. gøres forsigtigt med 1 pølsetang og spartlen.
Efter yderligere et minut tager du dem op f.eks. med en hulske. Jeg har ikke en hulske, så jeg bruge blot min spartel og pølsetangen, og det fungerede også uden problemer.
De kogte bagels lægges direkte på bagepapiret på bagepladerne.
Pisk et æg og pensel dem, og drys dem eventuelt med sesamfrø, birkes, revet ost, krydderier osv.
Bag dem i ovnen i 15-20 minutter til de er gyldne og lyder hule, når du banker let på dem.
Afkøles på en bagerist.

Tricks og tips
Hvis du vil se flere billeder eller læse mere om tips og tricks til bagels-bagning, så tjek min opskrift på N.Y. Bagels den 13. september.

 
 

Ingen kommentarer:

Mullehusets forslag til bagværk lige nu

Mullehusets forslag til bagværk lige nu
MEGET LET OPSKRIFT PÅ JORDBÆRKAGE - klik på billedet for at se opskriften

Populære opskrifter seneste 7 dage