I dag fik jeg så endelig bagt nogle virkelig gode smagsfulde mandelsmåkager med ingefær, og efter en omgang glasur, så blev de virkelig flotte.
Tidsforbrug:
I alt ca. 2½ timer.
40 minutter på at tilberede dejen, 1 time på køl og 30 minutter på at rulle, udstikke og bage kagerne, og endeligt ca. 20 minutter på at dekorere dem.
Det høje tidsforbrug på at tilberede dejen skyldes mandlerne skal koges, smuttes og blendes.
Sværhedsgrad:
Let - det kræver dog tålmodighed at bage småkager.
Det skal du bruge til omkring 25-30 stk. (antallet afhænger af størrelsen på dine udstikker):
125 g mandler
1 stang vanilie
½ tsk hjortetaksalt
½ tsk natron
1 spsk stødt ingefær
125 g farin
125 g hvedemel
65 g smør
1 æg
Ca. 200 g flormelis, 1 spsk smør og lidt kogende vand (glasur)
Evt. frugtfarve (glasur)
Evt. drys (glasur)
Sådan gør du:
Kog mandlerne og smut dem.
Blend dem med kornene fra vaniliestangen, til du får en fin masse a la rasp.
Når du blender nysmuttede mandler, så kan de blive lidt klæg, og det er helt i orden.
Hæld hjortetaksalt, natron, ingefær, farin og mel ned i mandel-vanilieblandingen og rør rundt med en grydeske. Sørg for at alt bliver godt blandet til en grynet masse.
Smelt smørret og hæld det i dejen. Rør godt.
Slut med at samle dejen med et æg.
Læg låg på skålen, eller pak dejen ind i madlavningsfilm, og stil den i køleskabet i 1 time.
Når dejen har været på køl i 1 time, tager du den ud.
Tænd for ovnen på 180 grader.
Læg bagepapir på 2 bageplader.
På et meldrysset bord ruller du dejen ud (hvis den er meget klisteret, så ælt den med lidt mel først - men pas på med at give den for meget mel).
Dejen skal ca. være ½ cm høj.
Udstik kagerne og læg dem på en bageplade. Når den ene plade er fyldt, så bager du dem i oven i 10 minutter, imens du udstikker de andre kager.
Få minutter efter kagerne er taget ud af ovnen, skal de køles på en rist.
Nu blander du din glasur med kogende vand og en lille smule smør. Alt efter hvad du ønsker dig, så hæld lidt frugtfarve i og/eller drys. Kagerne kan også spises helt uden glasur.
Tips!
Hvis du ikke har en blender, så kan du hakke mandlerne meget fint med en kniv.
Husk at drysse drys over kagerne imens glasuren er våd (lav en kage færdig ad gangen), for hvis glasuren er stivnet, så kan drysset ikke sidde fast.
Hvis du vil lave flere forskellige farver, så lav en glasurfarve ad gangen f.eks. først lyserød til alle hjerterne, derefter gul til stjernerne osv.
Hvis du godt kan lide ingefær, så kan kagerne sagens tåle ½ spsk. stødt ingefør mere. Glasuren gør dem nemlig meget søde. Du kan også give dem lidt kanel.
Opbevaring:
På grund af glasuren kan småkagerne ikke holde sig så længe - max. 3 dage vil jeg tro. De skal opbevares i en kagedåse, og hvis de lægges i lag, så læg bagepapir imellem. Glasuren kan få kagerne til at hænge sammen, og så ødelægges al den fine dekoration.
Inspiration:
For god orden skyld, så vil jeg ikke selv tage æren for denne opskrift.
Opskriften har jeg revet ud af et dameblad, men desværre kan jeg ikke huske hvilket - og bladets navn står ikke på siden. I bladet kaldes de for Ingefærkagefigurer - meeeennn jeg kalder dem altså for mandelsmåkager, for det fylder mest i smagen.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar