Klappe, klappe, kage... søsterkage. En kage der er pæredansk, og som optræder i kogebogen Fornemme Madames Kogebog tilbage i 1703. Kagen kaldes også for julekage, og det giver anledning til at bage den i denne søde juletid.
Kagen var interessant for mig at bage. Dels fordi jeg måtte gå på kompromis og bruge sukater. Da jeg var barn hadede (læs = HADEDE) jeg sukater. Og så er kagen baseret på en blød gærdej, som hæves og bages i en form. En anderledes bagemåde - i de gamle opskrifter står der, hvordan kagen kan koges, hvis man ikke har ovn.
Resultatet var overraskende godt. Kagen er skøn, den har en balanceret smag mellem brød og kage, og sukaterne smagte overraskende godt. Min storesøster - som ellers også deler min sukatfobi - var også begejstret.
Tidsforbrug:
15-20 minutter på samle dejen, som skal hæves i 1 time, og bages i 30 minutter.
Sværhedsgrad:
Let
Det skal du bruge til en kage (kødrandsform):
100 g smør
40 g sukker
1 æg
15 g gær
1 dl mælk
200 g hvedemel
1 tsk kardemomme
½ dl rosiner
½ dl sukater
½ dl korender (hvis du ikke vil har korender, så hæld en ekstra ½ dl rosiner i (1 dl i alt))
Sådan gør du:
Vej det smør af som du skal bruge, skær det i små tern og stil det på køkkebordet, så det kan blive blødt at arbejde med.
Smør en kødrandsform.
Varm mælken så den er lunken i en gryde eller microovn.
Smørret og sukkeret piskes sammen (gerne med elpisker).
Tilsæt ægget.
Rør gæret ud i den lunkne mælk og hæld det i dejen.
Rør det sammen.
Skift til dejkroge og tilsæt kardemomme, rosiner, sukat, korender og mel og rør det sammen.
Dejen er blød og ikke så fast som en brød/bolledej.
Hæld dejen i formen, og glat overflade pænt med f.eks. en dejskraber.
Læg et viskestykke over og stil den på bordet til hævning i 1 time.
Bag kagen i ovnen på 200 grader i 30 minutter.
Opbevaring:
Kagen smager bedst samme dag, som den er bagt. Dagen efter er den lidt tør i smagen, men så kan du eventuelt smørre smør på.
Tips!
Hvis du ikke har en kødrandsform, så kan du bare bruge en anden slags.
Jeg dryssede nogle mandelsplitter i bunden af formen, inden jeg hældte dejen derned. Når kagen vendes, så ligger de på toppen.
Ubruglig bageinfo:
Den oprindelige julekage er mere fast i dejen, og bages ikke i en form, men ingredienserne er magen til søsterkagens.
Inspiration:
Opskriften er fra Frøken Jensens Bagebog - den eneste mullefikation er, at jeg har tilføjet korender.
Abonner på:
Kommentarer til indlægget (Atom)
Populære opskrifter seneste 7 dage
-
Verdens bedste gulerodskage er fyldig, sød og naturligvis med en ordentlig cremet glasur på toppen. Da jeg en dag sagde til mine kollegae...
-
En mazarinkage med bid og god smag af marcipan. En lækkerbisken. Jeg er ikke udpræget begejstret for mazarinkage, men mine kollegaer Henri...
-
Et franskbrød bagt med de muligheder et lejet sommerhus tilbyder. Da jeg var med familien i Lalandia, bagte jeg dette franskbrød. I lejet ...
-
En mazarinkage bagt helt uden marcipan. Smagen er som den købte version men meget mere frisk, og så er den lige tilpas svampet. (En billi...
-
Hyben er fantastisk i marmelade - og også med gulerod. Hybenmarmelade er marmeladen for de tålmodige, for det tager tid at ...
-
Mazarinekage med vaniljecreme og friske jordbær Jeg er meget glad for jordbærkage, men den "rigtige" udgave, tager pokkers lang ...
-
Nyt under Bagerens 1. hjælp Det afhænger naturligvis af de kagesultne maver. I min familie er vi for eksempel meget glade for kage, så v...
-
Blødt hvedebrød med glasur og rosenvand - eller hindbærekstrakt. Da jeg var barn, var jeg meget glad for bagerens rosenbrød. I dag kan de ...
-
Sukkerbrødskage med solbær, vinterkrydderier og hasselnødder Det er gået noget sløvt med, at få opdateret min blog i 2016. Der er travl...
Ingen kommentarer:
Send en kommentar