lørdag den 27. december 2014

Rosinbrød

Dejligt hvedebrød med bløde rosiner 

Min søn og jeg hører til dem, som godt kan lide rosiner i bagværk. Faktisk ret meget. Og jeg har fundet ud af, at lægges rosinerne i blød inden de æltes/røres i dejen, så bliver de mere bløde og ikke så "over-søde" og tørre.

Dette brød gør sig rigtig godt til en kop varm kakao eller eftermiddagskaffe. Du kan f.eks. spise det med koldt smør, ost eller marmelade. Brødet kan erstatte en kage eller være det søde til en brunch.

Sværhedsgrad: 
Let

Tidsforbrug:
Ca. 30-40 minutter på tilberedning af dejen, 45 minutters hævetid og igen 30 minutter, bages i 40 minutter.

Det skal du bruge til 1 brød:
Bages i en franskbrødsform på 2-2½ liter

150 g rosiner

25 g gær
2 1/2 dl kærnemælk 
2 spsk sukker

25 g smør, smeltet
2 æg 
1/2 tsk salt
500 g hvedemel 

Sådan gør du: 
Hæld rosinerne i en skål, og hæld lidt kogende vand over, og lad dem trække i ca. 10 minutters tid. Du kan også opbløde rosinerne i f.eks. juice, appelsinsaft eller  mørk rom (men sidstnævnte er nu ikke så børnevenligt).

Smuldre gæren i en skål.
Lun kærnemælken og rør gæren ud i den.
Rør sukker i og lad det stå i ca. 10 minutters tid.

Smelt smørret, og rør det i.
Rør et æg i ad gangen.
Rør salt i.
Rør og ælt melet i lidt ad gangen.
Hæld vandet fra rosinerne og rør rosinerne i.
Dejen er let klisteret og må ikke være for tør.
Læg et viskestykke over skålen, og lad dejen hæve første gang i ca. 45 minutters tid.

Drys lidt mel på bordet, og hæld dejen ud på det.
Ælt dejen meget kort og let, og form den til et brød.
Smør franskbrødsformen og læg brødet i.
Læg viskestykket over, og lad dejen hæve 2. gang i 30 minutters tid.

Tænd ovnen på 225 grader. 
Brødet pensles med mælk og drysses med sukker.
Rids en eller flere streger i brødets top - det glemte jeg desværre! 
Bag brødet midt i ovnen i 10 minutter, så sætter du graderne ned til 200.
Bag brødet færdigt i 30 minutter.
Hvis brødets skorpe bliver for mørk, så læg sølvpapir over. 
Brødet afkøles på en rist, og du kan høre om det er færdigbagt, hvis det lyder hult, når du let banker på det i bunden.

Holdbarhed og opbevaring: 
Når brødet er helt afkølet, skal det opbevares ved stuetemperatur i en lukket beholder/pose.
Brødet smager allerbedst samme dag, som det er bagt, men kan også sagens gå på andendagen. 3. dag kan det spises efter en tur på brødristeren. 



Ingen kommentarer:

Mullehusets forslag til bagværk lige nu

Mullehusets forslag til bagværk lige nu
MEGET LET OPSKRIFT PÅ JORDBÆRKAGE - klik på billedet for at se opskriften

Populære opskrifter seneste 7 dage