onsdag den 19. juni 2013

Cheesecake med æble

En fløjsblød cheesecake med blidt smagende æbletop


Der var igen i dag en del æbler som stod til udsmidning på mit arbejde, så de kom med hjem. Jeg kogte dem til æblemos, og lagde æblemosen på toppen af en cheesecake. Det ser flot ud. Jeg er meget vild med det skarpe lag-på-lag udseende på cheesecakes, og her gør æblefyldet det godt. Æblefyldet er bevist ikke tilsat noget gennemtrængende krydderi f.eks. kanel, da jeg ikke synes, at det ville stå godt til ostefyldets finesse.

Sværhedsgrad: 
Let (middel, hvis du ikke er fortrolig med husblas og gele).

Tidsforbrug:
I alt omkring 1½ times tid, og så skal kagen stå minimum 2 timer på køl, før den kan spises.
30 minutter på at skrælle og snitte æblerne, 20+10 minutter på at koge æblemosen og blande den med husblas, 10 minutter på bunden, 15 minutter på fyldet og 5 minutter på gelen.

Det skal du bruge til 1 kage (ca. 14-16 stykker):

600 g skrællede æbler i tern
½ dl. sukker
1½ spsk citronsaft
1/4 dl vand
5 blade husblas

250 g digestive kiks (ca. ½ pakke)
125 g smør
200 g flødeost naturel
2 tsk vaniliesukker
150 g sukker
1/4 dl citronsaft
½ l piskefløde (38 %)
3 blade husblas
Evt. gelepulver

Form:
Denne cheesecake er tilberedt i en springform på 26 cm. Men du kan naturligvis også lave den i andre forme, også hvor kanten ikke kan tages af. Firkantet stykker smager jo lige så dejligt.

Sådan gør du:

Æblemos
Skræl æblerne, skær dem i tern og hæld dem i en gryde.
Hæld sukker, citronsaft og vand ved, og kog æblerne ved middel varme til de er møre og bløde.
Stil æblemosen på køl.

Bunden
Hæld kiksene i en frysepose, luk luften ud og bind en løs knude på den.
Læg posen på et skærebræt.
Tag en kagerulle og rul over posen, så indholdet knuses.
Bliv ved til alle kiksene er knus fint.
Smelt smørret i en gryde og hæld de knuste kiks ned i gryden og rør det sammen.
Hæld blandingen ned i bunden af springformen, og tryk den jævnt ud med fingerne.
Stil formen i køleskabet imens du laver fyldet.

Fyldet
Hæld osten i en skål, og tilføj vaniliesukker, sukker og citronsaft, og rør det godt rundt (du kan f.eks. bruge en elpisker).
Blandingen er lidt mørk/gul i farven, men fortvivl ikke, for fyldet bliver flot hvidt, når flødeskummet kommer i.
Pisk nu piskefløden til flødeskum og rør det i osteblandingen.

Husblas i ostefyldet
Tag 3 blade husblas og læg dem i blød i koldt vand i 5-10 minutter.
Pres vandet fra husblassen, og læg bladene i en skål.
Smelt husblas over et vandbad med kogende vand.
Hæld nogle spiseske af ostefyldet ned til husblassen.
De første spsk fyld vil smelte og køle husblassen.
Tilføj flere spiseskefulde ad gangen og rør indtil ca. ½-delen af fyldet er udrørt i husblassen.
Vend/rør nu med en grydeske al ostemassen godt sammen og bred den ud over kagebunden.
Glat overflade ud så meget som muligt, og tør kanten af formen af med f.eks. et stykke køkkenrulle, så der ikke er fyld på siden.

Husblas i æblemosen
Tag 5 blade husblas og læg dem i blød i koldt vand i 5-10 minutter.
Pres vandet fra husblassen, og læg bladene i en skål.
Smelt husblas over et vandbad med kogende vand.
Tag æblemosen ud af køleskabet.
Hæld nogle spiseske af æblemosen ned til husblassen.
De første spsk æblemos vil køle husblassen.
Tilføj flere spiseskefulde ad gangen og rør indtil ca. ½-delen af æblemosen er udrørt i husblassen.
Rør nu al æblemosen godt sammen og bred den ud over ostefyldet.
Glat overflade ud så meget som muligt, og tør kanten af formen af med f.eks. et stykke køkkenrulle, så der ikke er æblemos på siden.

Gele (du kan også undlade gelen)
Du kan selvfølgelig lave din egen gele, men dette er en super hurtig løsning.
Køb noget gelepulver, og tilbered det som pakken skriver.
Når du skal hælde gelen over kagen, så skal du gøre det forsigtigt.
Brug en spiseske, og hæld gelen fra midten af kagen og ud ad.
Hvis du hælder gelen voldsomt over fyldet, så kan du risikerer at gelen laver dråbeformet dybder i fyldet, og så bliver det ikke så pænt.
Gelen stiver forholdsvis hurtigt, så hæld ikke ekstra gele over på hinanden, for det kan man tydeligt se (både dråbedybderne og lagene skete for mig, for det var første gang jeg prøve, at lægge gele på).
Stil kagen i køleskabet i nogle timer og gerne til næste dag.

Holdbarhed og opbevaringKagen skal opbevares i køleskabet. Læg film over eller andet låg på formen, så kagen ikke tager smag af køleskabets øvrige ingredienser.

Kagen smager skønt 2-3 dage efter at den er tilberedt.

Inspiration © Mullehuset.dk
Denne opskrift er af helt egen opfindelse, jo jo :-)



1 kommentar:

Henriette sagde ...

Så fik jeg endelig afprøvet denne opskrift. Uha den er god! Var lidt spændt på husblassen, men intet problem - ingen vingummibamser. God vejledning :)

Mullehusets forslag til bagværk lige nu

Mullehusets forslag til bagværk lige nu
MEGET LET OPSKRIFT PÅ JORDBÆRKAGE - klik på billedet for at se opskriften

Populære opskrifter seneste 7 dage