lørdag den 1. juni 2013

Sommerlagkage med rababer og jordbær

  


En sand sommerlagkage med vaniliebunde, rabarber og jordbær.

Da jeg skulle mødes med pigerne i bogklubben, tog jeg denne sommerlagkage med. Den er med rabarberkompot, rabarbermousse og friske jordbær på toppen. Lagkagen blev flot modtaget, og smagte også forrygende godt.


Tidsforbrug:
I alt ca. 2½ timers tid.
45 minutter på rabarberkompotten.
20 minutter på rabarbermoussen (skal stå på køl i minimum 2-3 timer)
Kagebundene 20 minutter + 15-18 minutters bagetid
Samle kagen ca. 30 minutter.

Lagkageplanen:
Hvis du ikke har tid eller energi til at tilberede kagen på en dag, så kan du gøre det over flere dage, f.eks. tilberede kompotten på 1. dag, rabarbermoussen på 2. dag, og bage og samle kagen på 3. dagen, for at servere den på 4. dagen.

Sværhedsgrad:
Middel svær.

Det skal du bruge:
En bradepande med bagepapir
Eventuel en rund bundløs kageform på 20 cm. til at samle kagen i.
Lagkagefad eller lignende.

Rabarber kompot:
500 g friske rabarber
1½ dl. sukker
2 spsk citronsaft
1 tsk vaniliesukker

Sådan gør du med rabarberkompotten:
Skyl og skær rabarberne i mindre stykker, og hæld dem i en gryde.
Tilsæt sukker, citronsaft og vaniliesukker.
For svag varme koges rabarberne møre og der røres jævnligt.
Si kompotten, så du sier rabaren fra saften.
Stil begge dele på køl.

Rabarbermousse:
3,5 dl. rabarbersaft (hvis du har mere rabarbersaft, så pensel det på bundene)
7 plader husblas
½ dl. piskefløde
Sådan gør du med Rabarbermoussen:
Pisk piskefløde til skum, og stil den på køl.
Blød husblassen op i koldt vand i 10 minutter.
Pres vandet fra husblassen og smelt den over et vandbad med nykogt vand.
Hæld saften i flødeskummen, og rør/pisk det sammen (ja, det bliver lidt tyndt).
Hæld nogle spiseskefuld af rabarberskummen i den smeltede husblas.
Rør igen nogle spiseskefulde i, og igen og igen, så husblassen langsomt køler af.
Bland til sidst hele husblasblandingen med rabarberskummen og stil den på køl.
Rabarbermoussen bliver stiv, når den står på køl.

Det skal du bruge til vaniliebundene:
3 æg
250 g sukker
1 tsk vaniliesukker
3/4 dl kogt vand
1½ tsk bagepulver
150 g hvedemel

Sukker og vand til at få bagepapiret af kagebunden.
Plus 1 bakke jordbær til toppen.

Sådan gør du med vaniliebunden:
Tænd ovnen på 180 grader varmluft.
Læg bagepapir på 1 bradepande.
Pisk æg, sukker og vaniliesukker længe, til det er lyst og luftigt.
Hæld langsomt det nykogte vand i imens du pisker.
I en anden skål blander du mel og bagepulveret.
Pisk melblandingen i lidt ad gangen.
Fordel dejen i bradepanden, og glat den jævnt ud med en dejskraber.
Bag bunden i ovnen i 15-18 minutter til den har fået en lille bitte smule farve.
Prik i dem med et grillspyd eller lignende, og hvis der ikke hænger dej ved, så har bunden fået tilstrækkeligt.

Sådan samler du kagen:
Læg et stykke bagepapir på bordet, og drys rigeligt med sukker over.
Vend kagebunden over bagepapiret, så kagebundens bagepapir vender opad.
Pensel rigeligt med vand på bagepapiret. Vent 5 minutters tid, og pensel mere vand på. Efter 5 minutters tid er bagepapiret blødt op, og det er til at trække forsigtigt af.
Udstik 2 fulde runde forme (20 cm. i diameter) af kagebunden og 2 halve. Se billedet.

Læg en kagebund med bunden nedad på et kagefad.
Hvis der er noget rabarbersaft i overskud så pensel bunden med det.
Hæld noget af rabarbermoussen i en sprøjtepose, og sprøjt en ring langs kanten af bunden.
Læg kompotten i midten af moussen.
Læg de 2 halve forme sammen til 1 bund, og pensel igen med rabarbersaft, hvis du har mere tilbage. Det behøves ikke, men gør kagen mere saftig.
Bred rabarbermousse over bunden i et jævnt lag, (gem ca. 1/4-dl) og læg den sidste lagkage bund over.
Stil kagen på køl i nogle timers tid, gerne natten over.
Næste dag smørres det sidste af rababermoussen over hele kagen med en dejskraber, og jordbærene skylles og sættes på toppen.

Tips!
Hvis du samler kagen i en bundløs rund form, så klip et stykke bagepapir ud og læg det langs kanten, så kagen lettere slipper formes sider. Du behøver dog ikke samle kagen i en form.

Hvis du ikke vil lave en rund kage, så kan du udstikke bundene som det passer, og det midterste stykke kan samles af flere stykker. Når kagen står og trækker, så samler bundene sig, og det kan ikke ses, at den midterste bund er samlet af 2 eller 3 stykker.

Du kan også sætte en kant af marcipan på kagen, eller pynte den med flødeskum.

Inspiration (c) Mullehuset.dk
Jeg har (lidt småstolt) selv fundet på denne kage og opskrift.

Udstik bundene
Læg den nederste bund
Første lag; en ring af mousse og kompot i midten.
2. lag består alene af mousse
Læg den sidste bund på.
Dagen efter har kagen sat sig fint, og ser flot ud.
Smør et tyndt lag rabarbermousse jævnt over hele kagen.

Sæt jordbærene på toppen

Sådan ser kagen ud inden i - mums :-)

2 kommentarer:

Anonym sagde ...

Hej. Er i gang med din opskrift. Kan det passe at du til moussen kun bruger 1/2 dl fløde. Mon ikke det er 1/2 L? Mvh maria

Anonym sagde ...

Jo, det er 1/2 LITER. Jeg har skrevet forkert, og retter det ved lejlighed. Tak for du gjorde opmærksom på det. Bagehilsner fra Mulle

Mullehusets forslag til bagværk lige nu

Mullehusets forslag til bagværk lige nu
MEGET LET OPSKRIFT PÅ JORDBÆRKAGE - klik på billedet for at se opskriften

Populære opskrifter seneste 7 dage