torsdag den 8. august 2013

Lagkage med mandler, blåbær og paraguayo (donut-ferskner)

 Denne lagkage er med bagte vaniliebunde med hakkede mandler, klassisk vaniliecreme og dejlig frisk frugt.

Min kollega Henriette ville gerne smage vanilielagkagebunde med mandler, og da hun er meget glad for kagecreme, så skulle der naturligvis en klassisk vaniliekagecreme i kagen.

Vi talte om, hvilken frugt der ville passe til kagen, og Henriette forslog Paraguayo (fersken donuts) og jeg blåbær. Det blev til begge dele, og lagkagen smagte dejlig frisk på grund af ferskenerne. Desuden så den meget flot ud med rækken af blåbær mellem hvert lag.

Sværhedsgrad:
Middel.

Tidsforbrug:
I alt omkring 2 timers tid.
10 minutter på mandlerne, 20 minutter på kagecremen, 45 minutter på bundene, 45 minutter på frugt og samle kagen.

Lagkageplan:
Du kan vælge at lave lagkagen på en og samme dag, men du kan også gøre det over flere dage f.eks.
1. dag = Koge, smutte og hakke mandler, og koge kagecremen.
2. dag = Bage lagkage bunde, ordne frugt og samle lagkagen.
3. dag = Flødeskum og servering.

Bageform:
Jeg bagte lagkagebundene i en almindelig bradepande, men du kan også vælge at gøre det i en springform, og så dele kagen i 3 bunde (så skal bundene have ca. 35 minutter i ovnen).

Jeg samlede kagen i en kagering på 22 cm i diameter. Hvis du ikke har sådan en, så kan du sagnes gøre det uden, men så skal du bage bundene i en springform, så du kan samle kagen deri.
Du kan eventuelt klippe bundene pæne med en saks.

Det skal du bruge til vaniliecremen:
4 æggeblommer (bag eventuelt kys af hviderne, eller frys dem ned til en anden dag)
4 spsk sukker
12 tsk marizena
5 dl mælk (sødmælk er bedst, men minimælk kan også gå)
2 tsk vanilieessens

Det skal du bruge til lagkagenbundene:
60 g smør
4 æg
160 g sukker
125 g hvedemel
75 g mandler
1 tsk vaniliesukker

Desuden skal du bruge:
250 g blåbær
175 g paraguayo frugtkød (ca. 3 stk)
2½ dl piskefløde
Evt. citronlage til at pensle på bundene, men det kan undlades. Se evt. opskriften under Kolonihave lagkage.
Bagepapir

Sådan gør du med mandlerne:
Kog mandlerne i nogle minutter.
Smut dem og hak dem fint.
Opbevar dem i køleskabet i en lukket beholder til de skal bruges.

Sådan gør du med kagecremen:
Hæld alle ingredienserne undtagen vanilieessensen i en gryde.
For middelvarme koger du cremen til den tykner.
Tag cremen af varmen og rør vanilieessensen i.
Gem kagecremen i køleskabet i en lukket beholder, og læg gerne et stykke madlavningsfilm direkte ned på kagecremen, så den ikke får hinde.

Sådan gør du med vaniliebundene:
Tænd ovnen på 190 grader.
Læg bagepapir i en bradepande.
Smelt smørret i en gryde.
Pisk æg og sukker lyst og luftigt.
Hæld det smeltede smøret ned i og rør rundt.
Hæld mel, vaniliesukker og mandlerne i, og rør/vend ingredisenserne forsigtigt sammen.
Hæld dejen i bradepanden, og fordel den jævnt med en dejskraber.
Bag bunden i 10-15 minutters tid. Stik i lagkagebunden, og hænger der dej ved, så skal den have længere tid.
Lad bunden køle af i bradepanden.
Læg et stykke bagepapir på bordet, drys sukker over, og vend kagebunden over.
Hvis bagepapiret ikke vil slippe kagebunden særlig let, så kan du pensle bagepapiret med vand, og lade det stå lidt, for så kan du trække papiret af.

Sådan samler du kagen:
Start med at skræl paraguayoerne og mos dem (f.eks. med en blender). Hæld mosen i en si, så frugtsaften løber fra (du kan eventuelt drikke saften).
Skær lagkagebunden ud, så du har 2 hele cirkler og 2 halve (se evt. billedet nedenfor).
Find dit lagkagefad frem og læg en lagkage bund i kageringen.
Nu kan du vælge at pensle hver bund med citronlage, men du behøver det ikke (jeg gjorde det).
Læg blåbærene langs med kanten.
Hæld lidt kagecreme i en frysepose, og klip et hul i et hjørne. Der skal være nok kagecreme til, at sprøjte en ring af kagecreme på 2 bunde.
Sprøjt kagecremen i en ring langs blåbærene, så holdes de på plads.
Bland frugtmosen med kagecremen, og fordel halvdelen på lagkagebunden.
Læg nu de 2 halve cirkler sammen, så der dannes en hel cirkel, og gentag samme proces som ved den nederste bund.
Læg den sidste lagkagebund øverst.
Stil meget gerne kagen på køl natten over, men du kan også gøre den færdig nu.
Inden du giver kagen flødeskum på, så skal du fjerne kageringen/springformens ring.
Pisk piskefløden til skum, og fordel eller sprøjt den på toppen.
Fordel resten af blåbærene på flødeskummen.
Nu er lagkagen klar til servering - god fornøjelse og velbekommen.

Holdbarhed og opbevaring:
Kagen kan spises 1-2 dage efter, at den er tilberedt. Flødeskummen bliver dog "tung" og sur med tiden, og den er bedst samme dag, som den er pisket.
Kagen skal opbevares i køleskabet.

Inspiration:
Denne opskrift er en mullefikation af en opskrift på lagkagebunde, som jeg har fået fra en veninde, som hun har fået af hendes veninde... Kagecremen er fra Nigella Lawsons "Nigellas Køkken".
Jeg lægger kageringen på kagen, og udstikker bundene.

1. bund lægges i ringen

Blåbær lægges langs kanten og bagefter sprøjtes en ring af cremecreme op ad dem.

Halvdelen af fyldes fordeles på bunden (jeg havde hakket fersknerne på dette billede, og det kan jeg ikke anbefale, for så bliver cremen for flydende af saften).

Sådan ser anden lag ud med samlingen af de 2 bunde, jeg manglede lidt bund i midten, så det skar jeg bare ud og lagde på - det kan ikke ses, når kagen er samlet, super let.

Sådan så det færdige resultat ud. Den smagte så dejligt - og frisk.


2 kommentarer:

Anonym sagde ...

Det er en flot kage! Jeg kan godt lide blåbærkanten -ser meget pænt ud uden bruge af meget flødeskum. Tak for ideen..

Mulle sagde ...

Ihhh tak :-)

Mullehusets forslag til bagværk lige nu

Mullehusets forslag til bagværk lige nu
MEGET LET OPSKRIFT PÅ JORDBÆRKAGE - klik på billedet for at se opskriften

Populære opskrifter seneste 7 dage