søndag den 7. oktober 2012

Svogers citronmåne

Efter adskellige forsøg er det nu lykkedes. Den mest perfekte citronkage er blevet bagt.

Min lillesøsters kæreste, Kim, er meget glad for citronmåne lignende kager, og vi er enige om, at denne variant er absolut den bedste til dato. Det er jeg jo smadder stolt af, for den er af fuldstændig egen opfindelse.

Kagen er elastisk, lidt tung - men slet ikke klæg. Den er meget smagsfuld, tilpas syrlig og frisk. Desuden synes jeg, at den ser flot ud med siruppen på toppen, fordi den får et vådt look og citronskallerne gør overfladen ujævn og lidt mere intressant end en glasur eller blot almindelig kageoverflade.

Absolut en gentagelse værdig - og det er jeg sikker på, at Kim vil give mig ret i.


Tidsforbrug:
Det tager ca. 30 minutter at tilberede dejen, og så skal kagen bage i 40-45 minutter. Når den har hvilet i 10 minutters tid, skal der hældes citronsirup over og den tager ca. 10 minutter at lave.

Sværhedsgrad:
Middelsvær, for der skal beklædes springform, rives citroner og koges sirup. Selve dejen er dog let (a piece of kage so to speak).

Det skal du bruge til 1 springform (8-10 stykker):
2 usprøjtet citroner (du skal bruge 1½ dl citronsaft i alt, så får du ikke den mængde ud af citronerne, kan du spæde til med købt citronsaft)
125 g smør
3 æg
350 g sukker
340 g hvedemel
1 ½ bagepulver
1 dl. mælk
1 dl. kærnemælk
3/4 dl sukker (til sirup)
1 1/4 dl. vand (til sirup)
Smør eller lignende til springformen

Sådan gør du:
Riv citronerne og hæld skrællen i en skål. Pres saften ud af dem og stil den til side.
Tænd ovnen på 180 grader.
Beklæd en springform med bagepapir i bunden, og smør bunden (bare smør oven på bagepapiret, det er blot en ekstra foranstaltning for, at bunden ikke skal sætte sig fast i formen) og siderne med smør.
Smelt smørret.
Med en elpisker pisker du æg og sukker til sukkeret er næsten opløst, og det ser lyst og luftigt ud.
Hæld ½ dl. citronsaft i det smeltet smør (resten af saften er til siruppen), og hæld det ned til sukkeret (du skal ikke piske endnu).
Hæld 3 tsk citronskaller ned i dejen og stil resten til side.
Vej mel og bagepulver op i en anden skål og sigt det ned til æggeblandingen.
Tag mælken og kærnemælken frem, og imens du pisker hælder du lidt mælk i ad gangen.
Hæld dejen op i springformen og bag kagen i ovnen i 40 minutter.
Stik et trægrillspyd i kagen, og hvis du trækker det op uden dej, så er den færdigbagt.

Når kagen har hvilet i omkring 10 mínutters tid, så kan du tilberede siruppen.
Hæld citronsaft (1 dl), skaller, vand og sukker i en gryde.
For svag varme rører du rundt i det, til sukkeret er smeltet, og så skruer du op for varmen og lader det koge op under konstant oprøring. Når det har kogt i 1 minuts tid, tager du det af varmen og rører lidt imens det tykner (nu hvor det ikke varmes længere).
Tag en strikkepind eller en grill gaffel eller bare en almindelig gaffel og prik en masse huller i kagens overflade.
Hæld stille og roligt siruppen over kagen.
Fjern springformens kant, og løft forsigtigt med begge hænder kagen over på et fad. Løft den lidt hele vejen rundt, inden du løfter den helt fra bagepapiret, så er du sikker på, at den vil slippe papiret hele vejen rundt.



Ingen kommentarer:

Mullehusets forslag til bagværk lige nu

Mullehusets forslag til bagværk lige nu
MEGET LET OPSKRIFT PÅ JORDBÆRKAGE - klik på billedet for at se opskriften

Populære opskrifter seneste 7 dage