lørdag den 18. maj 2013

Cheesecake med citron og lakrids

En fantastisk cheesecake med citron og lakrids.

Min svoger kalder mig kage-fusionist, når jeg sån' blander citron og lakrids i en cheesecake. Men det må han også godt, for denne her cheesecake er hel fantastisk, og smagen af både lakrids og citron komplimenterer hinanden helt perfekt.

Tidsforbrug:
1 time om at tilberede kagen, som skal stå på køl i minimum 4 timer før den spises.

Sværhedsgrad:
Let - middel, hvis du vil have gele på.

Det skal du bruge til en kage, 10-12 stykker:
180 g smør
360 g digestive kiks (1 kiks vejer ca. 20 g)
250 mascarpone ost (1 pakke)
150 g sukker
1 tsk vaniliesukker
2 tsk lakridspulver
½ dl citronsaft
3 plader husblas
½ liter piskefløde
Eventuelt gele og lakrids (2-3 tsk) til toppen.

Form:
Jeg brugte en form på 22 cm. men der er tilstrækkeligt til at dække en større springform på f.eks. ca. 26 cm. eller en anden slags form, for den behøver selvfølgelig ikke være rund. Kagen skal ikke bages, så det behøver ikke være ildfast.

Sådan gør du:

Bunden:
Hæld kiksene i en frysepose, luk luften ud og bind en løs knude på den eller sæt en klemme på.
Læg posen på et skærebræt.
Tag en kagerulle og rul over posen, så indholdet knuses.
Bliv ved til alle kiksene er knus fint.
Smelt smørret i en gryde og hæld de knuste kiks ned i gryden og rør det sammen.
Hæld blandingen ned i bunden af springformen, og tryk den jævnt ud med fingerne.
Stil formen i køleskabet imens du laver fyldet.

Fyldet:
Hæld osten i en skål sammen med sukker, vaniliesukker, citronsaft og lakridspulveret.
Med en elpisker pisker du ingredienserne godt sammen.
Blandingen er lidt mørk i farven, men fortvivl ikke, for fyldet bliver hvidere, når flødeskummet kommer i.
Pisk nu piskefløden til flødeskum i en anden skål.
Stil begge skåle til side imens du laver husblassen.

Husblas
Tag 3 blade husblas og læg dem i blød i koldt vand i 5 minutter.
Pres vandet fra husblassen, og læg bladene i en skål.
Smelt husblas over et vandbad med kogende vand.
Hæld nogle spiseske af flødeskummen ned til husblassen.
De første spsk flødeskum vil smelte og køle husblassen.
Tilføj flere spiseskefulde ad gangen og rør indtil ca. ½-delen af piskefløden er udrørt i husblassen.
Vend/rør nu med en grydeske al piskefløde og ostemassen godt sammen og bred den ud over kagebunden.
Bank kageformen ned i bordplade eller et skærebræt så eventuelle lufthuller i fyldet presses ud.
Hvis du vil have gele på, så glatter du overflade ud, så meget som muligt.

Gele - Se tips!, hvis du ikke vil have gele på
Du kan selvfølgelig lave din egen gele, men dette er en super hurtig løsning.
Køb noget gelepulver, og tilbered det som pakken skriver.
Når du skal hælde gelen over kagen, så skal du gøre det forsigtigt.
Brug en spiseske, og hæld gelen fra midten af kagen og ud ad.
Hvis du hælder gelen voldsomt over fyldet, så kan du risikerer at gelen laver dråbeformet dybder i fyldet, og så bliver det ikke så pænt.
Gelen stiver forholdsvis hurtigt, så hæld ikke ekstra gele over på hinanden, for det kan man tydeligt se.
Læg husholdningsfilm over formen, og stil kagen i køleskabet i nogle timer og gerne til næste dag.

Tips!

Lakridspulver: Du kan f.eks. købe billigt lakridspulver i Tigeren.

Uden gele: Hvis du ikke vil have gele på, så kan du f.eks. pynte toppen med flødeskumstoppe eller drysse lakridspulver over eller rive lidt usprøjtet citron og drysse det over.

Mere lakrids: Da kagen blev spist var der delte meninger om lakridssmagen, halvdelen mente at der kunne komme mere i, og den anden halvdel af selskabet, at det var tilpas. Hvis du er glad for lakrids, så vil jeg mene, at du sagens kan give kagens fyld en tsk. lakridspulver mere.

Holdbarhed og opbevaring:
Kagen skal opbevares i køleskabet. Læg film over eller andet låg på formen, så kagen ikke tager smag af køleskabets øvrige ingredienser.

Kagen smager skønt 2-3 dage efter at den er tilberedt.

Inspiration © Mullehuset.dk
Denne opskrift er af helt egen opfindelse, jo jo :-)


















 
Her er et billede af kagen uden gele, og hvor den udelukkende er drysset med lakridspulver:
 

9 kommentarer:

Anonym sagde ...

Den smager himmelsk.....

Anonym sagde ...

Helt fantastisk cheesecake, og dejlig nem at lave. Det tog mig 45 min - et test for mig selv om, hvor hurtig jeg var, så spildte heller ikke tiden....

Anonym sagde ...

Den skal slet ikke i ovnen?

Anonym sagde ...

Det er helt korrekt, kagen skal slet ikke bages.
Bagehilsner fra Mullehuset.dk

Anonym sagde ...

Jeg vil prøve at lave denne kage, den virker til at være fantastisk god.
Må smøret være let saltet, eller er usaltet bedre?

Anonym sagde ...

Vil du mene, at jeg kan lave kagen dagen før den skal spises, og så undlade at drysse lakrids på toppen til dagen efter, hvor den skal spises?

Anonym sagde ...

Kagen kan sagens laves dagen før - det vil absolut være en fordel, at gøre det. Og du kan sagens vente med at drysse lakridspulveret på, til den skal serveres.

Jeg bruger næsten altid saltet smør, og denne kage kan tilberedes med smør, som er både saltet og usaltet.

Bagehilsner fra Mullehuset

Tahrir Hadidi sagde ...

Kan man erstatte husblas med noget eller helt udelade den?

Venlig hilsen
Tahrir

Mulle sagde ...

Hej Tahrir, Du kan erstatte husblas med agar agar, som er udtræk fra alger. Du kan læse mere om det, på denne hjemmeside, hvor der også står hvordan det bruges i f.eks. desserter, fromager, gele osv. Held og lykke med det.

http://www.natur-drogeriet.dk/frame.cfm/cms/produktblad=yes/npv=1201/npbv=1201/sprog=1/grp=101/menu=101

Mullehusets forslag til bagværk lige nu

Mullehusets forslag til bagværk lige nu
MEGET LET OPSKRIFT PÅ JORDBÆRKAGE - klik på billedet for at se opskriften

Populære opskrifter seneste 7 dage