torsdag den 17. april 2014

Cheesecake med kirsebærgele

Cheesecake tilberedt uden æg med standard kiksebund og kirsebær i gele på toppen

Så skete det! Jeg har for allerførste gang prøvet at koge min egen gele. Jeg har udelukkende prøvet, at lave gele fra gelepulver. Pulveret skulle bare røres sammen med kogende vand, og vupti så var der gele. Meget let og også fin smag. Men jeg vil selvfølgelig hellere koge det selv, og nu har jeg fundet ud af, at det ikke er den store videnskab - som jeg ellers troede.

Du kan koge gele, at hvilken som helst frugtsaft, jeg valgte kirsebær, fordi jeg tilfældigvis havde nogle i min fryser. Du kan f.eks. bruge lagen fra henkogt frugt, frisk frugtsaft og vand eller saftevand.



Sværhedsgrad: 
Let (middel, hvis du ikke er fortrolig med husblas og gele).

Tidsforbrug: 
Omkring 1 times tilberedningstid og så skal kagen stå på køl nogle timer, før den serveres - og meget gerne til næste dag.

Det skal du bruge til 1 kage (ca. 14-16 stykker): 

Bund
250 g digestive kiks (ca. ½ pakke)
125 g smør

Fyld
200 g flødeost naturel
2 tsk vaniljesukker
150 g sukker
1/4 dl citronsaft
½ l piskefløde (38 %)
3 blade husblas

Gele
250 g frosne kirsebær
½ dl vand
1 dl kirsebærsaftevand, koncentreret (eller anden saft f.eks. solbær)
4 blade husblas

Form:
Denne cheesecake er tilberedt i en springform på 26 cm. Men du kan naturligvis også lave den i andre forme, også hvor kanten ikke kan tages af. Firkantet stykker smager jo lige så dejligt.

Sådan gør du: 

Bunden
Hæld kiksene i en frysepose, luk luften ud og bind en løs knude på den.
Læg posen på et skærebræt.
Tag en kagerulle og rul over posen, så indholdet knuses.
Bliv ved til alle kiksene er knus fint.
Smelt smørret i en gryde og hæld de knuste kiks ned i gryden og rør det sammen.
Hæld blandingen ned i bunden af springformen, og tryk den jævnt ud med fingerne/dejskraber.
Stil formen i køleskabet, imens du laver fyldet.

Fyldet 
Hæld osten i en skål, og tilføj vaniljesukker, sukker og citronsaft, og pisk det godt sammen.
Blandingen er lidt mørk/gul i farven, men fortvivl ikke, for fyldet bliver flot hvidt, når flødeskummet kommer i.
Pisk nu piskefløden til flødeskum, og rør det i osteblandingen.

Husblas i ostefyldet
Tag 3 blade husblas og læg dem i blød i koldt vand i 5-10 minutter.
Pres vandet fra husblassen, og læg bladene i en skål.
Smelt husblas over et vandbad med kogende vand.
Hæld nogle spiseske af ostefyldet ned til husblassen.
De første spsk fyld vil smelte og køle husblassen.
Tilføj flere spiseskefulde ad gangen og rør og rør... indtil ca. ½-delen af fyldet er udrørt i husblassen, så kan du bare hælde resten af ostefyldet i og røre det hele sammen.
Hæld ostefyldet over kiksebunden, og glat den jævnt med en dejskraber.
Glat overflade ud så meget som muligt, og tør indersiden af kanten af formen af med f.eks. et stykke køkkenrulle, så der ikke er fyld på siden.

Gele (du kan også undlade gelen, og pynte med frisk frugt)
Kog kirsebærene i 1 minut sammen med ½ dl vand.
Si kirsebærene fra og stil dem i køleskabet, så de kan køle, af inden de skal bruges (saften skal bruges, så hæld den ikke ud).
Udblød 4 blade husblas i 5-10 minutter, kram vandet fra og smelt husblassen over et vandbad.
Rør husblassen ud i den varme saft fra de kogte kirsebær.
Rør nu 1 dl koncentreret saft i (du skal have omkring 1½-2 dl saft i alt) og stil gelen på køl i 5 minutters tid i køleskabet.

Læg de afkølet kirsebærene over ostefyldet (hvis de ikke er afkølet, vil fyldet smelte, og lave hvide pletter i gelen), og så skal gelen hældes forsigtigt over.
Brug en spiseske, og hæld nogle spiseskefulde af gangen fra midten af kagen og ud ad.
Hvis du hælder gelen voldsomt over fyldet, så kan du risikerer at gelen laver dråbeformet dybder i fyldet, og så bliver det ikke så pænt.
Fortvivl ikke hvis gelen ser meget tynd ud, den stiver når den bliver kold.
Stil kagen i køleskabet i nogle timer og gerne til næste dag.
Skær med en kniv langs kanten af springformen, før du tager den af.

Holdbarhed og opbevaring
Kagen skal opbevares i køleskabet. Læg film over eller andet låg på formen, så kagen ikke tager smag af køleskabets øvrige ingredienser.

Kagen smager skønt 2-3 dage efter at den er tilberedt.

Inspiration © Mullehuset.dk 
Denne opskrift er af helt egen opfindelse, jo jo :-)




Ingen kommentarer:

Mullehusets forslag til bagværk lige nu

Mullehusets forslag til bagværk lige nu
MEGET LET OPSKRIFT PÅ JORDBÆRKAGE - klik på billedet for at se opskriften

Populære opskrifter seneste 7 dage