fredag den 25. april 2014

Kærnemælksboller

Bløde kærnemælksboller drysset med mel 

Det smager så dejligt med en nybagt bolle. Jeg er især vild med boller og brød, som er bagt med f.eks. ymer, yoghurt, creme fraise... og som her med kærnemælk. Brødet bliver ligesom mere saftigt.

De hersens kærnemælksboller er ikke lige just sunde, for de er bagt på hvedemel og med både smør, honning og ja... kærnemælk. meeeen de smager nu altså skønt og er dejlige bløde. Helt klart en gentagelse værdig.

Og hvis du vil have det lidt sundere, så kan du som tommelfingerregel altid erstatte 1/3-del af hvedemelet med en grovere meltype f.eks. grahamsmel.

Sværhedsgrad: 
Let.

Tidsforbrug: 
20 minutters tilberedningstid, 45+30 minutters hævetid og 15-20 minutters bagetid.

Det skal du bruge til 10 boller: 
25 g / ½ pk gær
2½ dl kærnemælk
1 spsk honning
350-400 g hvedemel
1 tsk groft salt
50 blødt smør

Sådan gør du: 
Lun kærnemælken i en gryde eller mikroovnen. Rør i den jævnligt, så den ikke skiller.
Smuldre gæren og rør den ud i den lune kærnemælk.
Tilsæt honning og salt
Rør omkring 3/4-del af hvedemelet i.
Rør smørret i (hvis smørret er for hårdt, så lun det over et vandbad eller i mikroovnen).
Rør/ælt resten af hvedemelet i indtil dejen er glat og smidig. Den må ikke være fast og tør.
Læg et viskestykke over skålen med dejen, og lad dejen hæve ved stuetemperatur i 45 minutter til dobbelt størrelse.

Når dejen har hævet første gang, så hælder du den ud på et let meldrysset bord.
Dejen skal som sådan ikke æltes igen, bare deles i 10 lige store stykker, som du former til boller.
Læg bollerne på en bageplade med bagepapir, og læg viskestykket over, så det kan hæve 2. gang i 30 minutters tid.

Tænd ovnen på 225 grader almindelig under/over-varme.
Drys mel på bollerne og bag dem i 15-20 minutter til de er let gyldne og lyder hule når du let banker dem i bunden.
Bollerne skal afkøles på en rist.

Holdbarhed og opbevaring: 
Når bollerne er helt afkølet, så skal de opbevares i en lufttæt beholder ved stuetemperatur. Bollerne smager allerbedst samme dag som de er bagt.

Inspiration: 
Denne opskrift er inspireret af en opskrift fra Gyldendals Bagebog på kærnemælksboller.

Jeg har også bagt kærnemælksboller med kardemomme i muffinsforme. Hvis du vil se den opskrift, så kig her: http://mullehuset.blogspot.dk/2014/02/krnemlksboller-bagt-i-muffinsforme.html



Ingen kommentarer:

Mullehusets forslag til bagværk lige nu

Mullehusets forslag til bagværk lige nu
MEGET LET OPSKRIFT PÅ JORDBÆRKAGE - klik på billedet for at se opskriften

Populære opskrifter seneste 7 dage