En syrlig sukkerbrødskage med knasende birkes
Jeg troede ikke at min svoger kunne komme til min fødselsdag, så da jeg på selve dagen fik den glædelige nyhed, at han kunne komme, gik jeg straks ud i køkkenet og kiggede efter citroner.
Der lå én citron og hyggede sig i køleskabet, og ideen blev født til, at bage denne klassiske birkes citronkage. Det ville sandsynligvis glæde min svoger, for han er helt vild med syrlige kager. Og så havde jeg en undskyldning, for at bage lidt ekstra kage til fødselsdagen.
De øvrige gæster var dog også med på at smage kagen, og den fik roser med på vejen. Der var dog delte meninger om syrligheden var for høj eller lav - men sådan vil det nok altid være.
Sværhedsgrad:
Let.
Tidsforbrug:
I alt ca. 1 times tid.
Det tager ca. 30 minutter at tilberede dejen, og så skal kagen bages i 30-35 minutter.
Det skal du bruge til 1 kage:
50 g smør
3 æg
250 dl sukker
1 tsk vaniliesukker
1 dl mælk
200 dl hvedemel
2 tsk bagepulver
1 knsp salt
1 citron
½ dl citronsaft
½ dl blå birkes
Smør og rasp til bageformen
Glasur:
150 g flormelis
Citronsaft (ca. ½ dl)
Ca. 1 spsk gul frugtfarve (kan undlades)
Bageform:
Jeg brugte en form på ca. 2 liter, og det var mere end rigeligt. Brug en form på minimum 1½ liter, så vil det være fint.
Sådan gør du:
Tænd ovnen på 175 grader.
Smelt smørret i en gryde eller i mikroovnen.
Imens smørret smelter, pisker du æg, sukker og vaniliesukker lyst og luftigt (pisk længe).
Hæld mælken i det smeltet smør og hæld det i sukkerblandingen.
I en anden skål blander du hvedemel, bagepulver, salt og kardemomme sammen.
Sigt melblandingen i dejen, og rør meget forsigtigt dejen sammen. Rør ikke for længe eller for voldsomt.
Riv citronen fint, og pres saften ud af den. Du skal bruge ½ dl saft, så spæd eventuelt til med citronsaft.
Rør forsigtigt citronskal, -saft og birkes i dejen.
Smør din bageform, drys den med rasp og hæld dejen i.
Bag kagen i 30-35 minutter. Stik i kagen efter 30 minutter, og hænger der dej ved, så skal kagen bages længere tid.
Når kagen er helt afkølet blander du ingredienserne til glasuren.
Hæld/smør straks glasuren på kagen. Hvis du bager kagen i en flad form, så kan du glatte glasuren, ved at dyppe en dejskraber i kogende vand.
Holdbarhed og opbevaring:
Når kagen er helt afkølet, skal den opbevares i en lufttæt beholder ved stuetemperatur. Kagen smager allerbedst samme dag som den er bagt, men kan sagens gå 1-2 dage efter den er bagt.
Inspiration (c) Mullehuset.dk
Grundopskriften på den gode sukkerbrødskage har jeg fra Leila Lindholms bog "A piece of cake", hvori hun også har en opskrift på den klassiske syrlige citron-birkes kage. Her bruger hun dog 3 citroner, hvilket jeg vil mene er meget i overkanten - men er du til det meget syrlige, så er det jo bare at prøve det.
Abonner på:
Kommentarer til indlægget (Atom)
Populære opskrifter seneste 7 dage
-
Verdens bedste gulerodskage er fyldig, sød og naturligvis med en ordentlig cremet glasur på toppen. Da jeg en dag sagde til mine kollegae...
-
Sukkerbrødskage med solbær, vinterkrydderier og hasselnødder Det er gået noget sløvt med, at få opdateret min blog i 2016. Der er travl...
-
Nyt under Bagerens 1. hjælp Det afhænger naturligvis af de kagesultne maver. I min familie er vi for eksempel meget glade for kage, så v...
-
Kartoffelkage med hasselnødder og pæremos Min veninde Diana er intolerant over for gluten. Og vi ses hver torsdag her i min barsel, s...
-
Chokoladekage med grøn glasur og og kokosmel, Rise Krispies Treat og blåt sødt gele. Da min venindes søn havde fødselsdag sidste år, ...
-
En mazarinkage bagt helt uden marcipan. Smagen er som den købte version men meget mere frisk, og så er den lige tilpas svampet. (En billi...
-
Hyben er fantastisk i marmelade - og også med gulerod. Hybenmarmelade er marmeladen for de tålmodige, for det tager tid at ...
-
Et franskbrød bagt med de muligheder et lejet sommerhus tilbyder. Da jeg var med familien i Lalandia, bagte jeg dette franskbrød. I lejet ...
-
Blødt hvedebrød med glasur og rosenvand - eller hindbærekstrakt. Da jeg var barn, var jeg meget glad for bagerens rosenbrød. I dag kan de ...
-
En farvestrålende regnbue lagkagen med hvid chokolademousse og chokoladeknapper på toppen. Til min nevøs fødselsdag bagte jeg denne...
1 kommentar:
Hej Mulle.
Jeg er helt enig med din svoger. Citronkaget - især med birkes - er en af mine absolutte yndlingskager!
Din kage ser lækker ud.
/Lene
Send en kommentar