I stedet for at bage bagels udelukkende på hvedemel, så kan du som tommelfingerregel udskifte 1/3-del af hvedemelet med en anden meltype. Jeg har en svaghed for gramhamsmel, og med den helt særlige smag fra nigellafrøene, er disse bagels super gode.
Nigellafrø er små matsorte frø (på størrelse med sesam), og de smager let bittert af peber og karse. Hvis du ikke kan lide nigellafrø, så kan du undlade at drysse med noget eller f.eks. drysse med birkes eller sesam.
Tidsforbrug (8 stk)
3½ time (hvor 1½ time er hævning)
Fordelt ca. sådan:
5 min. til fordej
30 min. hævning
10 min. samle dejen
45 min. hævning
20-30 min. forme ringe alt efter antallet
15 min. hævning
40-50 min. koge ringene, pensle og evt. drys
15-20 min. i ovnen
Det skal du bruge til 8 stk.
½ pakke gær
3 dl vand
1 tsk sukker
1 spsk salt
1 spsk olie (smagsneutral f.eks. rapsolie)
200 g grahamsmel
300 g hvedemel
1 spsk salt til koge-vandet
2 spsk sirup/honning til koge-vandet (kan undlades)
1 æg
Nigellafrø
Sådan gør du
Smuldre gæren i en skål, og hæld den lunkne vand over og
tilsæt sukker.
Rør til gæret er opløst, og læg et viskestykke over skålen.
Gæret skal nu hæve 30 min.
Efter de 30 min. skummer og syder gæren.
Tilsæt nu salt og olie. Når du hælder disse ingredienser i, så skummer gæret helt op med små hvide bobler.
Tilsæt nu grahams- og hvedemelet lidt ad gangen, og gem lidt
til at drysse på bordet, når du skal lave ringene.
Hvis du har en røremaskine, så brug den, for dejen skal
æltes til den er glat og smidig.
Læg igen viskestykket over skålen og lad dejen hæve i min.
45 min. Den må gerne hæve helt op til 1½ times tid.
Når hævetiden er færdig, hælder du dejen ud på et meldrysset
bord.
Uden at ælte dejen plukker du 8 ens dejklumper ud af den.
På det fint meldryssede bord ruller du dejklumperne til
lange pølser på ca. 25 cm.
Du samler enderne ved at klemme dejen godt sammen, så den
ikke skilles ad, når ringene koges. Hvis dejen er blevet for tør af melet, kan
du eventuelt gøre enderne lidt våde, så er de nemmere at samle.
Lad ringene ligge på bordet og hæve med et viskestykke over
imens du gør vandet klar.
Tag en stor gryde frem, og fyld vand i den (ca. 5-6 liter).
Når vandet næsten koger hælder du salt og sirup/honning i
vandet, og lader det koge helt op. (Du kan undlade sirup/honning).
Når vandet har kogt, skruer du ned for varmen, så det blot
simrer i gryden.
Dyp en spartel i vandet, og skrab en bagel fri af bordpladen
(selv om bordet er meldrysset, kan du risikere at baglen sidder lidt fast, når
den er hævet).
Sænk baglen i vandet, så slipper den spartlen. Læg ikke for
mange i gryden ad gangen, for de hæver i vandet. 2-3 ad gangen er vist bedst.
Bagels skal koges 2 minutter i vandet. Når du går i gang med
at koge, skal du begynde at varme ovnen. Tænd den på 225 grader varmluft (du
får sandsynligvis brug for 2 bageplader til 8 stk - jeg brugte 3 plader til
16).
Efter det første minut vender du de kogende bagels i vandet,
så de koges på begge sider. Det kan f.eks. gøres forsigtigt med 1 pølsetang og
spartlen.
Efter yderligere et minut tager du dem op f.eks. med en
hulske. Jeg har ikke en hulske, så jeg bruge blot min spartel og pølsetangen,
og det fungerede også uden problemer.
De kogte bagels lægges direkte på bagepapiret på
bagepladerne.
Pisk et æg og pensel dem, og drys dem eventuelt med
nigellafrø.
Bag dem i ovnen i 15-20 minutter til de er gyldne og lyder
hule, når du banker let på dem.
Afkøles på en bagerist.
Opbevaring
Bagels smager allerbedst friskbagte, men kan holde sig i 2-3
dage i en lufttæt beholder, og smager skønt efter en tur på brødristeren eller
i ovnen. Varm aldrig din bagel i microovnen, så bliver den meget sej og hård.
Dup eventuelt med vand, så bliver den ekstra sprød når den varmes. Bagels
bliver hårde, hvis de opbevares i en papirspose.
Bagels er meget frysegnede. Når du er akølet lidt og stadig lidt lune, så pakker du dem i fryseposer og fryser dem straks. Du kan eventuel vælge at skære dem igennem inden du fryser dem. Bagels
kan holde sig 3-4 måneder i fryseren.
Inspiration © Mullehuset.dk
Denne opskrift har jeg selv fundet på.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar