torsdag den 31. december 2015

Brownie med chokolade mousse og friske bær

Nytårs desserten anno 2016

Nytårsaften skal der en ordentlig dessert på bordet, så jeg havde tæsket alle mine bageudklip igennem, gennemset alle mine bøger og surfet på nettet. Jo jo!

Men så blev min lille søn syg! Og de planer jeg havde til desserten måtte korrigeres. Alligevel blev resultatet da helt udmærket, og frem for alt; det smagte himmelsk. Det blev en ordenlig lækker chokoladebombe.



Tidsforbrug: 
20 minutters tilberedningstid på brownien, som skal bage i 25 minuttes tid.
15 minutter på moussen, som skal køles i ca. 3 timer.
30 minutter på karamellen, og også ca. 30 på stjernerne.
Det tager vel omkring 30 minutters tid, at samle kagerne.

Sværhedsgrad: 
Middel.

Det skal du bruge til chokolade moussen: 
3 blade husblas 
150 g lys mælkechokolade 
4 dl piskefløde 

Det skal du bruge til brownien: 
Halvdelen af ingredienserne fra denne opskrift 

Det skal du brug til karamelpynten: 
Sølvpapir og hvidt sukker. 

Det skal du bruge til chokolade stjernerne: 
50 g mørk chokolade 
Bagepapir og en blyant 

Endvidere skal du bruge: 
Frisk frugt - jeg brugte blåbær og jordbær 
Og eventuelt sølv eller gyld drys - blad guld ville have set rigtig flot ud, men jeg nåede ikke at købe det, så det blev til sølv støv. 

Start med at tilberede den lyse chokolade mousse
Læg husblassen i blød i koldt vand i 5-10 minutter.
Imens hælder du piskefløden i en gryde, og varmer den op til kogepunktet.
Hak chokoladen groft, og hæld den varme piskefløde over af 2 omgange imens du rører og rører indtil du har en ensartet chokolademasse.
Kom den udblødte husblas direkte i den varme chokolademasse og rør den ud i massen.
Sæt moussen på køl i minimum 3 timers tid.
Når moussen skal bruges, pisker du den til den sætter toppe.

Imens moussen sætter sig, så kan du bage brownien 
Brownie opskriften finder du her:
http://mullehuset.blogspot.dk/2013/05/den-allerbedste-brownie-pa-kakaopulver.html

Du skal udelukkende lave halv potion, når du bager 12 i muffinsforme. Smør muffinsformene, og bag kagerne i 25 minutter ved 175 grader almindelig under/over-varme.

Kagerne falder lidt sammen i midten, når de køles, og det er helt OK.

Så kan du tilberede chokolade stjernerne 
På et stykke bagepapir tegner du stjernerne (eller andet). Brug f.eks. en udstikker som skabelon.
Smelt chokoladen over et vandbad, og hæld den i en sprøjtepose med tylle.
Tegn nu med chokoladen på de optegnede stjerner. Det gør ikke noget, hvis de ikke bliver snorlige.
Når alle er tegnet op, så tegn med chokoladen på dem en gang til, så de bliver tilstrækkeligt tykke.
Læg hele bagepapiret i køleskabet ind til stjernerne skal bruges, så kan du forsigtigt trække dem af papiret.

Det er lettere end du tror - min søn på 6 lavede nogle af stjernerne.

Til sidst tilberedes karamelpynten:
Tænd din ovn på grill.
Læg sølvpapir på en bageplade, og drys et tyndt lag sukker ud over.
Sæt pladen i ovnen, og hold godt øje med det.
Når sukkeret er smeltet og lidt lysebrunt, så tager du det ud. PAS PÅ det er VARMT.
Lad karamellen køle helt af, og så kan du brække den i passende stykker.

Jeg måtte prøve mig frem 3 gange før jeg fik tilberedt en god fin karamel. Først var den al form brændt, (puha det osede og lugtede) og så fik den al for lidt. Men jeg 3. gang var lykkens gang.

Du skal helst tilberede karamellen så sent som muligt, da den kan blive blød af at stå. Jeg tilberedte den aften før, og opbevarede karamellen på sølvpapiret i en plastik bøtte, så var den stadig sprød, da den skulle på desserten.

Sådan samles kagerne: 
Hæld chokolade moussen i en sprøjtepose eller i en frysepose, hvor du klipper hul i det ene hjørne.
Sæt store toppe af moussen på hver brownie.
Skyld frugten og pres den ind i moussen.
Drys eventuelt med sølvstøv eller guld blad.
Knæk karamellen i stykker, og sæt et i toppen.
Læg 2 kugler is ved siden af kagen på en tallerken, og slut af med at lægge en stjerne på hver iskugle. Så er der dømt lækker dessert.

Holdbarhed og opbevaring
Når kagerne er samlet, så kan de holde sig 1 dages tid på køl. Hvis du ikke samler dem, så kan både moussen og kagerne stå i 2 dages tid på køl, og stadig være gode.

Inspiration (c) Mullehuset.dk 
Jeg har fået inspiration til denne dessert fra en af Annemette Voss' kager i bogen Kage Karma. Her sætter hun moussen på chokolademazariner, og kalder dem Blåbærtoppe. I øvrigt en knald god bog med masser af inspiration.

Chokoladebrownies klar til at blive bagt. 
Så er de bagte og falder lidt sammen i midten. 
Chokolademoussen er pisket og klar til samling af kagerne.
Der skal ikke for meget sukker på, når du laver karamelstykkerne 
Så er karamellen klar og skal ud af ovnen. 
Karamellen knækkes i stykker til pynt.
(Denne karamel skulle lige have haft ½ minut mere i ovnen, se den er stadig lidt hvid nogen steder). 
Chokoladestjernerne - meget lettere at lave end jeg troede. 
Selvfølgelig gik min sprøjtepose i stykker, men der kom nu alligevel nogle OK toppe på de kager. 
Så er kagerne klar til transporten til festen - drysset med sølvstøv og alt, jo jo :-) 


Ingen kommentarer:

Mullehusets forslag til bagværk lige nu

Mullehusets forslag til bagværk lige nu
MEGET LET OPSKRIFT PÅ JORDBÆRKAGE - klik på billedet for at se opskriften

Populære opskrifter seneste 7 dage