mandag den 21. januar 2013

Frisk lagkage med hvid og mørk chokolademousse

En lagkage i klassen "verdens bedste" - det synes jeg i hvert fald. Den hvide og mørke chokolademousse gør den blød, cremet og lækker, og citronen og appelsinen gør den frisk. Kagen er lige præcis tilpas sød og på ingen måde vammel.

Lagkagen kan desuden bages året rundt, fordi den ikke kræver sommerfrugter. Opskriften har mine varmeste anbefalinger - den er simpelthen skøn.

Tidsforbrug:
I alt omkring 3 timer. 2 x 30 minutter pr. chokolade mousse, og 2x40 minutter på de 2 slags bunde, og endeligt omkring 40 minutter på at samle kagen. Du kan vælge, at tilberede mousserne en dag og bage bundene den næste, hvis du ikke kan afse en hel aften til projektet.

Sværhedsgrad:
Middel svær - opskriften kræver udholdenhed, og du skal planlægge lidt. Læs hele opskriften igennem inden du går i gang, og læg en lagkage-bage-plan, så skal det nok gå. Kagen er absolut det hele værd.

Antal stk.
Opskriften passer til en lagkage i bradepandestørrelse, så der er til 30 personer.

Det skal du bruge til citronbundene, 2 stk.:
Skal og saft af 1 ikke-sprøjtede citroner, ekstra citronsaft i alt 3/4 dl.
100 g smør
6 æg
5 dl sukker
2 tsk vaniliesukker
2 dl mælk
7 dl hvedemel
2 tsk bagepulver

Det skal du bruge til chokoladebunden, 1 stk.:
2 spsk kold kaffe
100 g mørk chokolade
50 g smør
3 æg
2½ dl sukker
1 tsk vaniliesukker
1 dl creme fraise (9 %)
3½ dl hvedemel
2 tsk bagepulver
4 spsk kakao

Det skal du bruge til den hvide chokolademousse:
Skal af 1 ikke-sprøjtede citron
150 g hvid chokolade
2 dl. piskefløde
2½ dl creme fraise (9 %)

Det skal du bruge til den mørke chokolade mousse:
Skal og saft af 1 ikke-sprøjtede appelsin
100 g mørk chokolade
1 spsk kaffe
1 pasteuriserede æggeblomme
1 spsk farin
1 spsk mørk rom
1½ dl piskefløde

Desuden skal du bruge:
4 dl. piskefløde
1 dåse mandariner i sukkerlage
3 spsk rom
Ca. 20 gram/ca. 4-5 små firkanter mørk chokolade (til drys)
1 pakke mørk chokolade kringler

Sådan gør du med citronbundene:
Tænd ovnen på 175 grader.
Læg bagepapir på 2 bradepander.
Find alle de ingredienser frem, som du skal bruge.

Riv citronen groft og hak den bagefter fint, og pres saften fra. Der skal være 3/4 dl. saft, så hæld eventuelt mere ved.
Stil både appelsinskal og saft til side til senere brug.
Smelt smørret i en gryde.

Med din elpisker pisker du æg, sukker og vaniliesukker lyst og luftigt. Stil elpiskeren til side, og brug en grydeske til at rører med herfra.
Hæld mælken i smørret, og rør rundt. Hæld det ned til æggemassen og rør.
Bland hvedemel og bagepulver i en skål, og sigt det ned i dejen.
Vend det lidt forsigtigt rundt, inden du tilsætter saft og skallen fra citronen, og igen vender dejen rundt til den netop er godt blandet - men rør ikke for meget.
Fordel dejen i de 2 bradepander, og glat dejen jævnt ud med en dejskraber, og bag dem én ad gangen i 15-20 minutter.
Stik i dejen efter 15 minutter, og hænger der dej ved, så skal kagen have mere.
Lad citronbundene køle helt af, før du bruger dem.

Sådan gør du med chokoladebunden:
Tænd ovnen på 175 grader.
Læg bagepapir på 1 bradepande.
Find alle de ingredienser frem, som du skal bruge.

Lav en kop kaffe, så du har den til senere brug.
Smelt chokoladen over et vandbad.
Smelt smørret i en gryde.

Pisk æg, sukker og vaniliesukker lyst og luftigt med din elpisker.
Læg elpiskeren væk, og rør med en grydeske herfra.
Hæld creme fraise i den smeltet smør, rør det sammen og hæld det ned i æggemassen.
Bland hvedemel, bagepulver og kakao i en skål, og sigt det ned i dejen.
Vend forsigtigt melblandingen i dejen.
Rør 2 spsk kold kaffe i den smeltede chokolade og rør det forsigtigt i dejen. Du må ikke røre for meget.
Hæld dejen på bradepanden, og glat dejen jævnt ud med en dejskraber, og bag den i 15-20 minutter.
Stik i dejen efter 15 minutter, og hænger der dej ved, så skal kagen have mere.
Lad chokoladebunden køle helt af, før du bruger dem.

Sådan gør du med den hvide chokolademousse:
Hak chokoladen og smelt den over et vandbad.
Pisk fløden til flødeskum og hæld creme fraise og citronskal i.
Bland flødeblandingen med chokoladen og rør til moussen er glat.
Stil chokolademoussen koldt i 1 times tid, så den er blevet fast og tyk til du skal bruge den.

Sådan gør du med den mørke chokolademousse:
Lav en kop kaffe, så du har den til senere brug.
Riv appelsinen groft, og hak skallerne fint.
Pres appelsinsaften fra.
Hak chokoladen og smelt den over et vandbad.
Rør æggeblommen og farien sammen, og hæld appelsinskal og -saft, kaffe og rom.
Rør den smeltede chokolade i æggeblandingen.
Pisk fløden til flødeskum og bland den i flødeblandingen og rør til moussen er glat.
Stil chokolademoussen koldt i 1 times tid, så den er blevet fast og tyk til du skal bruge den.

Sådan samler du kagen:
Hæld ½ dl. sukkerlage fra mandarinerne i en lille skål, og hæld 3 spsk. rom i. Stil det til side.
Lad mandarinerne dryppe af i et dørslag/si.
Stil det fad (bradepande, se tips!) frem, som du vil samle kagen på.
Start med at læg en citronbund på fadet, ved at vende bunden om på fadet, og trække bagepapiret af.
Pensel citronbunden med mandarin-romlagen.
Smør den mørke chokolademousse på i et jævnt lag, og læg mandarinerne jævnt fordelt i moussen.
Vend chokoladebunden ovenpå, og træk bagepapiret af.
Pensel chokoladebunden med mandarin-romlagen.
Smør den hvide chokolade mousse på kagen i et jævnt lag.
Vend til sidst den anden citronbund ovenpå, og træk bagepapiret af.
Pisk fløden til skum, og fordel den jævnt på kagens top.
Hak den mørke chokolade (4-5 firkanter/ca. 20 gram) fint og drys det over flødeskummen.
Slut af med at lægge chokoladekringlerne på.

Holdbarhed og opbevaring:
Når kagen er samlet så skal den stå koldt, og gerne pakket ind i f.eks. folie, plast eller andet. Jeg opbevarede f.eks. kagen i en papkasse i vores udestue.
Kagen kan spises 2 max. 3 dage efter den er samlet.

Tips!

Bag lagkagen over 2 dage
Hvis du ikke kan afse en hel aften til bage lagkagen, så kan du vælge at tilberede mousserne 1. dag og på 2. dagen bage bundene og samle kagen, for så at spise den samme dag eller dagen efter.

Du kan vælge andre bær eller frugter til fyldet f.eks. friske hindbær.

Server kagen på din bradepande
Hvis du ikke har et fad, som er tilstrækkeligt stort til at servere kagen på, så kan du pakke din bradepande ind i folie/sølvpapir og lægge bagepapir på, og samle kagen og servere den derpå.

Lige store citronbunde!
Du kan dele dejen i de 2 bradepander på øjemål, men jeg målte dejen, for at være sikker på, at bundene blev lige store, og jeg fik 1 kg. dej til hver plade.

Gem sukkerlagen
Du kan gemme sukkerlagen fra mandarinerne f.eks. kan du fryse det til isterninger.

Hvis bagepapiret sidder fast på bundene, så kan du pensle bagepapiret godt med vand, lade det trække lidt, og så trække det forsigtigt af.

Inspiration:
Opskriften er en "mulleficeret" version af Leila Lindholms "Amerikansk Bryllupskage", som er fra bogen A piece of cake.







Ingen kommentarer:

Mullehusets forslag til bagværk lige nu

Mullehusets forslag til bagværk lige nu
MEGET LET OPSKRIFT PÅ JORDBÆRKAGE - klik på billedet for at se opskriften

Populære opskrifter seneste 7 dage