tirsdag den 1. januar 2013

Grovboller med rug og græskarkerner

Da jeg på et tidspunkt skulle bruge nogle små alu-forme, forærede min svoger mig en hel pakke, og jeg har siden brugt dem til diverse alternative formål. Det viser sig, at de også kan gøre en ganske almindelig bolle lidt anderledes at se på. Hvis du ikke har alu-forme, så kan muffinsforme helt sikkert også bruges. Eller du kan helt undlade forme og bage dem som almindelige boller eller flutes.

Bollerne er bagt med både hvede- og rugmel, og smager derfor af lidt mere end almindelige hvedeboller. Der er en fin balance i melfordelingen, så bollerne smager ikke gennemtrængende af rug. Græskarkernerne giver dem ekstra smag, og bollerne vil gå sig godt til både kødpålæg og sødt pålæg.

Tidsforbrug:
I alt omkring 2 timer.
15 minutter på at samle dejen, hæve minimum 1 time, 10-15 minutter på at forme bollerne, 20 minutter til 2. hævning, 5 minutter på at pensle/drysse dem, og endeligt skal de bage 20 minutter.

Sværhedsgrad:
Let.

Det skal du bruge til 8 stk. (hvis du vil have 16, så ganger du bare alle ingredienserne med 2):
25 g smør + smør til formene
2 dl. mælk (minimælk er fint)
25 g gær (½ pakke)
100 g kvark
1½ dl. græskarkerner (1 dl. til dejen og ca. ½ til drys)
1 tsk. sukker
1 tsk salt
100 g rugmel
200 g hvedemel
1 æg til pensling


Sådan gør du:
Smelt smørret i en gryde eller i mikroovnen.
Hæld mælken i smørret og rør rundt.
Smulder gæren i en skål og hæld mælke-smør-blandingen i.
Tilsæt kvark og rør rundt.
Tilsæt græskarkerner, sukker og salt og rør.
Tilsæt rugmel og hvedemelet lidt ad gangen, og ælt dejen godt igennem.
Dejen er lidt klisteret.
Læg et viskestykke over dejen, og lad den hæve ved stuetemperatur i minimum 1 time. Jeg lod den stå i 2 timer, og det kunne dejen sagens klare.

Når dejen er færdighævet 1. gang, hælder du dejen ud på et let meldrysset bord.
Du ælter dejen let igennem (ikke for meget) og deler den i 8 nogenlunde lige store stykker.
Form dejstykkerne til boller.
Smør formene og læg en bolle i hver.
Læg viskestykke over formene og lad bollerne hæve 2. gang i 20 minutter.

Tænd for ovnen på 225 grader.
Når dejen har hævet 2. gang, pensler du bollerne med æg og drysser græskarkerner over dem.
Bag bollerne i ovnen på den 2. nederste rille i 20 minutter. Jeg havde sat formene på bageristen.
Bollerne afkøles på en rist.

Opbevaring:
Bollerne smager bedst samme dag de er bagt, men kan også gå op til 2 dage efter de er bagt. Giv dem eventuelt en tur på brødristeren. De skal opbevares i en lufttæt bøtte eller i en pose ved stuetemperatur.

Tips!
Kvark er et mælkeprodukt baseret på skummemælk, hvor vallen er udskilt. Det har en lav fedtprocent. Som regel står kvark ved mejeriprodukterne, og du kan f.eks. købe det billigt i Lidl. (jeg tror, at jeg betalte ca. 5-6 kr. for 250 g).

Hvis du ikke er glad for græskarkerner, så kan du f.eks. også bruge solsikke, birkes osv. Lidt havregryn vil sikkert også være godt.

Jeg har læst, at hvedemel som tommelfingerregel altid kan udskiftes med max. 1/3-del af noget andet mel. Hvis man bruger mere, så bliver smagsbalancen ikke god. Den regel følger jeg næsten altid, for den har ved flere lejligheder, vist sig at være rigtig. 

Inspiration:
Opskriften er en "mulleficeret" variant af en opskrift på grovboller fra en Karolines Køkken folder #6 fra 1995.


 

1 kommentar:

Anonym sagde ...

Det er her nogle MEGET gode boller. Jeg udskiftede græskarkernerne med en femkornsblanding, hvilket bestemt også kan anbefales.

Mullehusets forslag til bagværk lige nu

Mullehusets forslag til bagværk lige nu
MEGET LET OPSKRIFT PÅ JORDBÆRKAGE - klik på billedet for at se opskriften

Populære opskrifter seneste 7 dage