lørdag den 12. januar 2013

Koldhævede BLØDE speltboller med hasselnødder

Hvis du gerne vil servere friskbagte boller om morgen, men vil ikke stå alt for tidligt op for at bage dem, så er koldhævede boller lige noget for dig.

Denne opskrift byder på nogle usædvanlige bløde boller, som indeholder både hakkede hasselnødder og tørret tranebær, kirsebær og blåbær - så bollerne har lidt mere spændende smag end almindelige hvedeboller. Hasselnødderne giver god smag ud over, at der kommer lidt mere at tygge på, og frugterne er ikke for søde som f.eks. rosiner.


Det skal skal du bruge til 12-14 stykker:
3½ dl vand
1 dl yoghurt naturel
1 spsk smagsneutral vegetabilsk olie f.eks. rasp- eller solsikkeolie
25 g / ½ pakke gær
2 tsk groft salt
1 spsk honning
100 g hakkede hasselnødder
100 g tørret tranebær, kirsebær og blåbær (du kan også "nøjes" med tranebær)
150 sigtet speltmel
350 g hvedemel
1 dl. finvalset havregryn
1 æg (pensling)

Sådan gør du:
Hæld lunken vand, yoghurt, olie og gær i en skål, og rør gæren ud i væsken.
Tilsæt salt og honning.
Hak hasselnødderne og de tørret bær groft. (Gem lidt af de hakkede hasselnødder til at drysse på bollerne).
Hæld begge dele i dejen og rør rundt.
Rør speltmelet i dejen.
Rør halvdelen af hvedemelet og alle havregrynene i dejen.
Rør/ælt resten af hvedemel i dejen, til konsistensen er klisteret, men ikke meget våd.
Drys lidt mel over dejen, sæt enten hele skålen i en pose med en klemme, eller læg både folie og et viskestykke over, og stil skålen i køleskabet natten over - som minimum 6 timer.

Næste morgen tager du en spiseske og en lille skål med vand og stiller på bordet.
Hæld lidt mel på bordet i en lille bunke.
Tag en bageplade og beklæd den med bagepapir.
Tag nu dejen ud af køleskabet, og tag en meget stor spiseskefuld dej op (dyp skeen i vandet, så hænger dejen ikke ved).
Læg dejen på den lille melbunke på bordet, så den får lidt mel på sig.
Tag dejen op i hånden og rul den forsigtigt til en bolle. Hvis dejen klister, så er det helt rigtigt, og du må gerne tage lidt ekstra mel på hænderne eller dejen, hvis det er nødvendigt, for at få den til at slippe.
Læg bollen på bagepladen og fortsæt til der ikke er mere dej. Potionen skulle gerne give 12-14 stykker.
Læg et viskestykke over bollerne og lad dem hæve i 30 minutter.

Tænd ovnen på 210 grader.
Når bollerne er færdige med at hæve, så pensler du dem med æg og drysser hasselnødder og havregryn på toppen.
Inden du stiller bollerne i ovnen, så tag et ildfastfad eller lignende og stil det i bunden af oven fyldt med vand.
Bag bollerne på 2. nederste rille i 15-20 minutter til de er blevet let gyldne.
Bollerne skal køles af på en rist.

Holdbarhed og opbevaring:
Bollerne smager bedst nybagte, men kan også gå dagen efter de er bagt.
Bollerne skal opbevares i en lufttæt beholder ved stuetemperatur.

Tips!

Du kan "nøjes" med tranebær
Det kan være svært og dyrt, at finde tørrede kirsebær og blåbær, så med mindre du falder over et tilbud, som jeg gjorde, så kan du også vælge at lave opskriften alene med tørret tranebær.

Hvis bollerne ikke skal koldhæve, så kan du blot stille dejen til hævning ved stuetemperatur i ca. 45 minutter indtil dejen er vokset til dobbelstørrelse.

Du behøver ikke forme bollerne runde i hånden, for du kan også blot lægge dem på bagepapiret med 2 spiseskeer. Alternativt kan du pensle nogle muffinforme og bage dem deri.

Inspiration:
Dette er en "mulleficeret" opskrift af "Speltboller med nødder og tranebær" fra bladet "Isabellas Countryliv, marts 2012". I min variant har jeg tilføjet havregryn, brugt færre nødder, mere gær osv.




Ingen kommentarer:

Mullehusets forslag til bagværk lige nu

Mullehusets forslag til bagværk lige nu
MEGET LET OPSKRIFT PÅ JORDBÆRKAGE - klik på billedet for at se opskriften

Populære opskrifter seneste 7 dage