mandag den 7. januar 2013

Gulerodsbrød med krydderier

Dette gulerodsbrød er med krydderier og solsikke- og græskarkerner. Det er en stor smagsoplevelse, og brødet er mættende og fyldigt. Det har mine varmeste anbefalinger, og det vil især egne sig til et brunchbord eller som et godt eftermiddagsbrød.

Tidsforbrug:
I alt omkring 2 timer og 20-30 minutter.
Det tager omkring 45 minutter at blande ingredienserne til dejen. Så skal dejen hæve 45 minutter 1. gang, så skal dejen rulles til boller (det tager vel omkring 10 minutters tid), og så skal dejen hæve 2. gang i 30-45 minutter og endeligt bages i 30 minutter.

Sværhedsgrad:
Let.

Det skal du bruge til 1 bradepande (i alt omkring 14-18 boller):
2½ dl. mælk
2½ dl. appelsinsaft, presset fra ca. 3 appelsiner (eller alternativt appelsinjuice)
50 g gær
½ dl mørk sirup
75 g smør
1 spsk salt
2 tsk stødte nelliker
2 tsk stødt ingefær
500 g gulerødder
50 g solsikkekerner
50 g græskarkerner
1 kg. hvedemel
Birkes, græskarkerner og flagesalt til drys

Sådan gør du:
Vej det smør som du skal bruge, og stil det til side på køkkenbordet, så det kan blive blødt.
Pres saften fra appelsinerne og stil saften til side.
Skræl gulerødderne og riv dem groft på rivejernet, og stil dem til side.

Varm mælken i mikroovnen eller i en gryde, så det er godt varmt.
Bland mælken med juicen, så det er lunken (det må ikke være over kropstemperatur).
Smuldr gæren i den lune væske, og tilsæt sirup, smør, salt og krydderier.
Mængden af krydderier og salt kan lyde af meget, men husk på at der er til en hel bradepande, så du skal ikke holde igen, krydderi-mængden passer til dejen.
Bland gulerødderne, solsikke- og græskarkerner i dejen.
Hæld lidt over halvdelen af hvedemelet i dejen, og rør godt rundt.
Tilsæt nu lidt mel af gangen og ælt dejen godt igennem.
Indstil dig på at der er meget dej, og det er lidt hårdt for armene (men det er jo godt arbejde for musklerne).
Dejen skal være let klisteret.
Læg nu et viskestykke over skålen med dejen, og lad den hæve til dobbeltstørrelse, ca. 45 minutters tid.

Når dejen har hævet første gang, tager du en bradepande frem og lægger bagepapir på.
Drys mel på bordet og hæld dejen ud.
Du behøver ikke ælte dejen igennem, men kan blot dele den i 3 forholdsvis lige store stykker.
Form det ene stykke dej, til en stor brødbolle, og læg den i midten af bagepladen.
Del de to øvrige dejstykker i 7 stykker, så du i alt har 14 stykker.
Form dejstykkerne til boller og læg dem på bagepapiret rundt om den store brødbolle. Der skal være omkring ½-1 cm. mellem hver bolle (når de hæver, så hæver de tættere eller helt hen til hinanden og det er helt i orden).
Hæld ikke for meget mel på bordet eller på hænderne, dejen må gerne klistre lidt.
Læg et viskestykke over bollerne og lad dem hæve 2. gang til dobbelt størrelse, ca. 30-45 minutter.

Tænd ovnen på 200 grader.
Når bollerne har hævet færdig 2. gang, så pensles de med vand og drysses med birkes, græskarkerner og saltflager (du kan også bruge andre typer af drys f.eks. sesam, solsikke osv.).
Bag bollerne i 30 minutter til de er lidt gyldne.
Når bollerne har stået og kølet i omkring 5-10 minutter, så løfter/trækker du hele bagepapiret med bollerne over på en rist, hvor de køler helt af.

Opbevaring:
Hvis bollerne ikke spises lune, så skal de, når de er afkølet, opbevares i en lufttæt beholder ved stuetemperatur. Bollerne smager skønt samme dag som de er bagt og også dagen efter. På tredjedagen kan de også sagens gå, men er begyndt at blive lidt tørre.

Tips!

Du kan forme brydebrødet på flere måder:
Du kan forme al dejen til boller, som bages tæt (½-1 cm afstand mellem hver bolle, før hævning), så hele bradepanden udgør et stort brydebrød. Du kan også lege lidt med dejen, og forme en stor bolle i midten (så det er et mindre brød), og uden om det sætte boller, så det ligner en blomst. Du kan også vælge at lave 2 aflange brød med boller om. Kun fantasien sætter grænser.

Du kan vælge at erstatte hvedemelet med 1/3-del af noget grovere mel, hvis du ikke vil have brødet alene skal bages på hvedemel.

Opskriften kan sagens klarer flere kerner i dejen, så hvis du er glad for kerner, så hæld gerne 50-75 g mere i. Du kan også bruge andre kerner eller nødder f.eks. valnødder.

Inspiration:
Efter lidt "mullefikation" er opskriften opstået på baggrund af en opskrift på Gulerodsbrød med valnødder fra Leila Lindholms bog "a piece of cake".



1 kommentar:

Anonym sagde ...

Det er FANTASTISK. Prøv det!!!

Mullehusets forslag til bagværk lige nu

Mullehusets forslag til bagværk lige nu
MEGET LET OPSKRIFT PÅ JORDBÆRKAGE - klik på billedet for at se opskriften

Populære opskrifter seneste 7 dage